Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 225 AW
Datum: 14 september 2006

Campagne doet vooral beroep op bewoners wijken 30km Gedeputeerde Baas geeft startsein 'Je ziet meer met 30'

Als voorzitter van het Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Fryslân heeft gedeputeerde T. Baas op donderdag 14 september om 17.15 uur in het gemeentehuis van Sneek het startsein gegeven voor de campagne 'Je ziet meer met 30'. Een campagne van het ROF en Friese gemeenten om het gedrag van automobilisten in 30km zones te beïnvloeden en daarmee ongevallen terug te dringen.

In de campagne doen provincie en gemeenten een dringend beroep op buurtbewoners. Het accent ligt niet op risico's en gevaar en de bijbehorende veiligheidsmaatregelen, maar op de sfeer in de buurt en het contact tussen buurtbewoners. 'Je ziet meer met 30', wil zeggen dat je leert oog te hebben voor je leefomgeving en voor iedereen die daarin een plaats inneemt. Zo appelleert de campagne aan de eigen verantwoordelijkheid van iedere individuele buurtbewoner/weggebruiker voor een prettige en veilige omgeving. 'Sta stil bij anderen, geeft zelf het goede voorbeeld, en durf medeweggebruikers aan te spreken op risicovol gedrag', is de achterliggende boodschap. Dat komt de leefkwaliteit in de woonwijk en daarmee de veiligheid ten goede.

De campagne wordt ondersteund met verschillende advertenties, een folder die huis-aan-huis wordt verspreid en een speciale televisiecommercial die met regelmaat te zien zal zijn op Omrop Fryslân. Ook staan er mottoborden langs de provinciale wegen en houden de deelnemende gemeenten allerlei acties tijdens de campagne.

Snelheidsbeperking
Het is aangetoond dat een maximum snelheid van 30 kilometer per uur de veiligheid in woonwijken aanzienlijk bevordert. Toch laat de praktijk zien dat nog lang niet iedereen zich aan de spelregels houdt. En het zijn niet alleen toevallige 'passanten' die de snelheidsbeperking aan hun laars lappen. Ook bewoners zelf geven met regelmaat voorrang aan haast boven veiligheid. Met als gevolg: onnodig veel ongevallen. Met als thema 'Je ziet meer met 30' worden weggebruikers op een vriendelijke manier met hun neus op de feiten gedrukt

Gemeentelijke campagne
De campagne Je ziet meer met 30 is een gemeentelijke campagne. Dat wil zeggen dat de gemeenten zelf voorlichting geven en allerlei materialen beschikbaar stellen. De provincie speelt een overkoepelende en faciliterende rol, onder meer door geld beschikbaar te stellen voor een televisiecommercial, door mottoborden te plaatsen langs provinciale wegen en door gemeenten te ondersteunen bij lokale acties in de 30km woonwijken.


-----------------------

---- --