Project Gemeente Westland

Westland verschenen
Jaarverslag leerplicht gemeente Westland verschenen

De gemeente Westland heeft onlangs het Jaarverslag leerplicht over het schooljaar 2005-2006 uitgebracht. In dit jaarverslag wordt een beeld gegeven van het gevoerde leerplichtbeleid over het afgelopen schooljaar. De gemeente heeft in die periode 247 leerplichtzaken behandeld. Dit is 1,4% van het totaal aantal leerplichtigen in Westland (16.210 volledig en 1.427 gedeeltelijk leerplichtig). In totaal is 10 keer proces-verbaal opgemaakt voor verzuim. Ook zijn er 10 officiële waarschuwingen gegeven.

Daarnaast is 39 keer gebruik gemaakt van de mogelijkheid om vrijstelling van de leerplicht te verlenen.
Leerplichtambtenaren van de gemeente zijn verder nauw betrokken bij de Externe Zorg Teams (EZT s) binnen het voortgezet onderwijs. Dit zijn teams waarbij meerdere disciplines zich buigen over leerlingen waarover op uiteenlopende terreinen zorgen bestaan. Het doel daarbij is om met adequate hulpverlening schooluitval te verminderen. Er zijn 91 leerlingen besproken.
Vanwege gedragsproblemen zijn 4 leerlingen geplaatst op De Wissel (time-outvoorziening) in Delft.
De verblijfsduur is daar maximaal 13 weken, waarna de leerling weer terugkeert naar de eigen school.

Zorgelijk is nog steeds het tekort aan ZMOK-plaatsen (zeer moeilijk opvoedbare kinderen) in de regio terwijl het aantal aanmeldingen groeit. Het gevolg is dat leerlingen met een ZMOK-indicatie thuis komen te zitten in afwachting van plaatsing of het niet meer leerplichtig zijn. In het afgelopen schooljaar waren er 12 thuiszitters.

De gemeenteraad van Westland praat op 26 september over het jaarverslag.