VVD


14-9-2006

VVD wil analyse weerbaarheid democratie

De VVD-Tweede-Kamerfractie heeft, bij monde van woordvoerster Anouchka van Miltenburg, het vertrouwen in de weerbaarheid van onze democratie krachtig uitgesproken. Tijdens het spoeddebat vandaag over de uitspraken van Donner over de invoering van de Sharia, constateerde zij tot haar verbazing dat Donner haar mening niet langer onverkort deelt.

Tijdens het spoeddebat zei Donner dat wanneer een enkele uitspraak van hem al zoveel beroering teweeg kan brengen, dat het dan wellicht toch wenselijk zou zijn nadere criteria in de grondwet op te nemen. Hoewel de minister geen andere argumenten dan deze aandroeg, vond Van Miltenburg in de uitspraken van de minister van Justitie voldoende aanleiding om aan de regering een grondige analyse te vragen of onze democratische rechtsorde voldoende is beschermd tegen groeperingen die de democratie en rechtsorde omver willen werpen.

Van Miltenburg stelt met klem dat onze democratie tegen een stootje kan. Zodra extreme groeperingen of individuen een greep naar de macht ambiëren, is het aan het democratische proces om te zien of het een toekomst heeft of niet. Van Miltenburg is vooralsnog van mening dat ons rechtssysteem voldoende veiligheidswaarborgen bevat, zowel in het burgerlijk wetboek als via het strafrecht. "Ik geloof echt in dit systeem. Het is vitaal en krachtig genoeg om zich te verweren'', aldus de liberale. "Aan de hand van de door ons gevraagde analyse kan ik straks beoordelen of de minister misschien niet toch steekhoudende argumenten heeft die hij vandaag niet met ons wilde of kon delen."

Bij concrete aanwijzingen dat nadere maatregelen nodig zijn, is de VVD bereid die te overwegen. "Vragen om het op zijn kop zetten van onze rechtsorde, zoals het CDA vandaag probeerde via een motie, daarvoor hebben wij meer argumenten nodig dan een paar omstreden uitspraken in een interview door de minister van Justitie."

Anouchka van Miltenburg: a.vmiltenburg@tweedekamer.nl en www.anouchkavanmiltenburg.nl

14 september 2006