Vrije Universiteit Amsterdam

Oraal medicijn voor Multiple Sclerose

Naar verwachting komt er binnen een paar jaar een nieuw medicijn voor de behandeling van Multiple Sclerose (MS) in tabletvorm op de markt. Nu worden behandelingen door injectie of via infuus uitgevoerd. De resultaten van een klein klinisch onderzoek zijn vandaag verschenen in het New England Journal of Medicine (NEJM). Professor Chris Polman, hoogleraar neurologie
VU medisch centrum heeft aan deze studie meegewerkt.

Aan het internationale onderzoek dat beschreven staat in het NEJM deden 281 mensen met MS mee. Na zes maanden was het aantal letsels in de hersenen op de MRI-scan significant afgenomen in de behandelde groepen in vergelijking met de placebo-groep. Ook was het aantal ziekteverschijnselen minder in de behandelde groep. Ondanks de hoopgevende resultaten zal verder onderzoek moeten uitwijzen of het nieuwe medicijn een goed alternatief is voor de huidige behandelingen. Vandaar dat er in het voorjaar van 2006 een grote internationale studie is begonnen. Ook het MS Centrum Amsterdam doet hier aan mee. Resultaten worden binnen drie jaar verwacht.

Het middel Fingolimod (FTY720) wordt als tablet oraal ingenomen en is niet alleen bijzonder door de manier van toediening. Ook het werkingsmechanisme is anders dan de medicijnen die tot nog toe gebruikt worden bij de behandeling van MS. Het zorgt ervoor dat bepaalde ontstekingscellen, T cellen, niet in de bloedsomloop terecht kunnen komen. Daarnaast heeft het medicijn nog andere eigenschappen die gunstig inwerken op de immuunmechanismen die voor MS zorgen.

Over het MS Centrum Amsterdam
Het MS centrum Amsterdam, onderdeel van VU medisch centrum, is in 1998 opgericht en is uitgegroeid tot één van de top tien MS centra van de wereld. Door het multidisciplinaire karakter werken onder andere neurologen, radiologen, pathologen en celbiologen samen aan het vinden van antwoorden op wetenschappelijke vragen rond MS. Onderzoeksresultaten worden direct vertaald naar betere diagnostiek en behandeling. Mensen met MS komen naar het centrum voor topzorg gebaseerd op de laatste wetenschappelijke kennis. Ongeveer de helft van alle nieuwe MS patiënten in Nederland wordt door neurologen van het MS Centrum Amsterdam gezien. Het centrum is een vraagbaak voor wetenschappelijke informatie over MS, zowel voor behandelaars als mensen met MS.