Ingezonden persbericht


Nieuws - Persbericht

IJsbedekking in de winter op record minimum

IJslaag slinkt zowel 's winters als 's zomers

14 september 2006 - Satellietbeelden laten zien dat de ijsbedekking in het Noordpoolgebied nog nooit zo klein is geweest als in de winter 2005/2006. Caroline Katsman, zeespiegeldeskundige van het KNMI reageert op dit bericht dat van de NASA. Zeeijsbedekking in de winter van 2005/2006. Gebieden in geel geven de maximale ijsbedekking aan (bron: NASA)

Dat de ijslaag in de zomer de laatste decennia afneemt was al bekend, maar nu blijkt de ijsbedekking ook in de winter kleiner te zijn geworden. Waarschijnlijk is het versterkte broeikaseffect mede verantwoordelijk voor de neergaande trend in de zeeijsbedekking en in de dikte van het zeeijs die satellietbeelden in de afgelopen decennia laten zien. In de zomer smelt er meer ijs en ook het tijdstip waarop het zeeijs zich weer gaat vormen schuift door het inmiddels opgewarmde zeewater naar later in de herfst. Een kleinere ijsbedekkking in de winter is een logisch gevolg van een kortere vorstperiode.

Het smelten van zeeijs heeft directe en indirecte gevolgen voor het klimaat in het noordpoolgebied en mogelijk ver daar buiten. Ook voor de flora en fauna (ijsberen) heeft het gevolgen. Voor ons land heeft het smelten van zeeijs geen directe gevolgen voor de zeespiegel. Veranderingen in zeestromingen in de Atlantische Oceaan kunnen wel indirect het Nederlandse klimaat beïnvloeden.

De volledige bijdrage van Caroline Katsman vindt u in het KNMI kenniscentrum onder verder lezen- smeltend zeeijs.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Harry Geurts of Monique Somers, persvoorlichting KNMI, telefoon 06 53214364 of 030 2206317 of 030 2206386. E-mail: Persvoorlichting.

Persbericht:
Eerste uitgave: 14-09-06

© KNMI