Inspectie Verkeer en Waterstaat


14 september 2006: Inspectie waarschuwt voor serie ondeugdelijke tankcontainers

De Inspectie Verkeer en Waterstaat heeft geconstateerd dat er fouten zijn gemaakt bij het ontwerp en de productie van een serie tankcontainers. Het gaat om de IMO1 tankcontainers van het type FSS 25431 (certificaatnummer BVCT 9471232/G).

Tankcontainers zijn tanks die in een frame geplaatst zijn. Hierdoor kunnen ze gemakkelijk worden verladen. Bij een melding over een tankcontainer die vloeistof lekte trof de inspectie enkele scheurtjes aan in de wand van de container. De container bevatte een brandgevaarlijke stof. Nader onderzoek heeft uitgewezen dat de scheurtjes werden veroorzaakt door een incorrecte lasnaad in de ringsegmenten en het ontbreken van een krachtabsorberende plaat op de tankwand.

Dit type container is nog steeds aanwezig in de markt. De Inspectie Verkeer en Waterstaat heeft daarom actie ondernomen om te achterhalen of deze containers nog in fabricage zijn en wie de eigenaars zijn van deze containers. Een deel van de containers is inmiddels hersteld. De inspectie adviseert gebruikers van de resterende containers met klem om deze te laten inspecteren op scheurvorming en ze te laten aanpassen.

14-9-2006 Inspectie Verkeer en Waterstaat. Privacy statement