Dienstenbond CNV

CNV Media: Vrije tijd niet zomaar weggeven!
14-09-2006

Vandaag is uw bestuurder van CNV Media aanwezig geweest bij een informatief overleg tussen de Ondernemingsraad en de directie. Aanleiding daartoe was verheldering te krijgen over de totstandkoming en de waarde van vrije tijd.

U moet hierbij denken aan de toekenning van de ATV zoals dat in de jaren 80 is gedaan maar ook het ontstaan en de toekenning van holdingdagen (en/of een holdingweek.) Immers, zowel in het kader van de reorganisatie maar meer nog in het kader van de harmonisatie van de arbeidsvoorwaarden, zijn dit zwaarwegende punten.

Dat het destijds verworven recht op vrije tijd ook een waarde vertegenwoordigt is natuurlijk een open deur. Om dat heel duidelijk te krijgen moest daar wel even over gesproken worden. Ook moest er een scheiding worden aangebracht in wat wordt gevoeld als emotie (verlies van oude rechten) en de op geld te waarderen vrije tijd. Het lastige aan dit hele verhaal is dat de argumenten en beweegredenen van de jaren 80 en 90 moesten worden achterhaald.

Toch was men er met name van werknemerszijde in geslaagd juist daarover duidelijkheid te verschaffen waarna ook beter een standpunt kon worden ingenomen. Hoewel het vanuit harmonisatie-gedachte logisch is dat er aan dit soort regelingen een einde komt kan er niet zomaar een streep door worden getrokken.

Uitgaande van een bestaand recht hebben wij de Ondernemingsraad geadviseerd dat er een reële compensatie dient te komen voor de mensen die het betreft. Het is nl. niet moeilijk om in euros uit te rekenen wat die vrije tijd voor waarde vertegenwoordigt.

De Ondernemingsraad staat sowieso voor een zware klus, laat dat duidelijk zijn. Al eerder schreven wij u dat terwijl het eigenlijk gaat over een reorganisatie waarbij banen verloren gaan terwijl er ook bezuinigd moet worden op allerlei verworven rechten. Rechten die niet altijd beschreven zijn maar al sinds jaar en dag tot de arbeidsvoorwaarden van het personeel behoren. Er zo maar een streep doorhalen kan dus niet! Gelukkig laat deze Ondernemingsraad zich breed informeren en adviseren en wordt u daarbij betrokken. De Ondernemingsraad heeft een belangrijke rol voor de organisatie en het personeel. De verantwoordelijkheid van de vakbond is om zowel het collectieve belang als het individuele belang van haar leden te behartigen.

Als u dus nadere informatie of (juridische) ondersteuning wenst in uw persoonlijke situatie kunt u altijd bij uw vakbond terecht.

Voel u gesteund. Als onze aanpak u bevalt, zeg dat dan ook aan uw collegas.

Uw vakbondsbestuurder bij DistriQ is Agostino Di Giacomo Russo. Hij werkt vanuit ons kantoor in Apeldoorn en is bereikbaar op telefoonnummer: 055-5772640 of via zijn e-mailadres: a.digiacomorusso@cnvdibo.nl

Als u vragen heeft of nadere informatie wenst over déze Info dan kunt u terecht bij Arie Kasper, telefoonnummer: 035-6460580 of per e-mail: a.kasper@cnvdibo.nl