Gemeente 's-Hertogenbosch

14-09-2006
Project 'Actief in wachttijd'

Weener Groep kan 70 mensen baan bieden
De gemeente 's-Hertogenbosch en het UWV hebben middelen vrijgemaakt om 70 mensen de wachtlijst voor een dienstverband in het kader van de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW). De rijkssubsidie is ontoereikend om deze mensen aan een baan te kunnen helpen. Dankzij de inzet van gemeente en UWV krijgen ze nu op korte termijn een zogenaamde opstapbaan voor twee jaar, waarna zij aansluitend een gewoon SW-dienstverband krijgen.

Onacceptabel
Bij Weener Groep zijn 1070 mensen werkzaam in het kader van de WSW. Daarnaast zijn op dit moment meer dan 300 personen wel geïndiceerd voor de WSW, maar kunnen niet aan de slag omdat de rijkssubsidie hier onvoldoende mogelijkheden voor biedt. Het college van B&W vindt een dergelijk omvangrijke wachtlijst onacceptabel. Een deel van deze mensen heeft een WWB-uitkering bij de gemeente en een deel een uitkering bij het UWV, Met het UWV is overlegd om, rekeninghoudend met de mogelijke besparingen op de uitkeringen, een aantal mensen van de wachtlijst een baan te bieden, vooruitlopend op een normaal SW-dienstverband.

`Actief in wachttijd'
Dit overleg heeft geleid tot het project `Actief in wachttijd' dat 1 oktober a.s. door Weener Groep wordt gestart. Zo'n 70 mensen kunnen daardoor een zogenaamde opstapbaan van twee jaar krijgen. Deze periode wordt ook benut om hen voor te bereiden op definitieve plaatsing in een SW-baan bij Weener Groep, aansluitend op de opstapbaan. De opzet is deze mensen voor een belangrijk deel te plaatsen bij andere bedrijven, zodat daarmee tevens invulling gegeven wordt aan het beleid `van binnen naar buiten'. Met `Actief in wachttijd' is totaal ongeveer EUR 1.5 mln. gemoeid.

De verwachting is dat in 2007 en vooral 2008 vanuit het rijk aanzienlijk meer SW-plaatsen gesubsidieerd zullen worden. Het college verwacht dat dankzij `Actief in wachttijd', de te verwachte extra rijkssubsidie en het natuurlijk verloop de wachtlijst vanaf 2008 sterk zal dalen. Daardoor kan de wachttijd voor mensen die voor een SW-dienstverband in aanmerking komen in de loop van 2008 weer tot een acceptabele lengte worden teruggebracht.