Ingezonden persbericht


Persbericht 14 september

WIJK BIJ DUURSTEDE Loodgieter Hans Korstanje uit Wijk bij Duurstede krijgt de Nederlandse European Environment Press Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgeschreven door de gezamenlijke Europese milieutijdschriften.

Korstanje is uitvinder van het 'verwarmingslint', een techniek waarmee de legionellabacterie geen kans maakt zich in waterleidingen te nestelen. Koud water wordt koud gehouden, warm water warm, en langdurige stilstand wordt voorkomen.

De uitvinding wordt door het ministerie van VROM inmiddels beschouwd als het meest betrouwbare en effectiefste systeem. ,,In de beleidsnotitie van de staatssecretaris staat thermisch beheer nu nummer één op de ladder van beheerstechnieken,'' zegt woordvoerder Philip Korff de Gidts van LegioFreeWater, het bedrijf van Korstanje. ,,Alle installatiebedrijven in Nederland gaan voortaan eerst met het verwarmingslint aan de slag.''

Het systeem is ook toepasbaar in hotels, zorginstellingen en overheidsgebouwen. De vinding van Korstanje komt volgens VROM niet alleen de volksgezondheid ten goede, het levert ook milieukundige besparingen op. In 2005 won Korstanje al de Herman Wijffels Innovatieprijs. De European Environment Press Award wordt op 26 september uitgereikt in het VROM-gebouw.