Gemeente Bunnik


Gemeenteraad besluit dat Bunnik binnen het Bestuur Regio Utrecht blijft

De gemeenteraad van Bunnik heeft in zijn vergadering van donderdag 14 september besloten binnen het samenwerkingsverband Bestuur Regio Utrecht te blijven. Het college van burgemeester en wethouders (B&W) heeft de raad twee varianten voorgelegd: óf het besluit van 23 maart jl. bekrachtigen (en daarmee de wens om uit het BRU te treden handhaven), óf het besluit van 23 maart jl. herroepen (en daarmee aangeven binnen het BRU te blijven).
De fractie Perspectief 21 (P21, zes zetels) wilde in eerste instantie geen besluit nemen en stuurde aan op uitstel. De fracties van CDA (vijf zetels), VVD (drie zetels) en D66 (één zetel) spraken zich uit voor de variant het besluit van 23 maart te herroepen. Dit besluit maakt duidelijk dat een meerderheid van de gemeenteraad Bunnik voorstander is om de samenwerking in het BRU voort te zetten. Op 23 maart jl. sprak de raad, waarbij de VVD en D66 tegenstemden, nog de wens uit om uit het BRU te mogen treden. In de gemeenteraad van 29 juni diende de CDA-fractie een motie in. Daarin vroeg de fractie aan B&W om te onderzoeken of het BRU twee kwesties kon oplossen zodat deze in overeenstemming
zouden komen met het coalitieakkoord. Het ging vooral om de kwesties over de structuurvisie (in het bijzonder de ontwikkeling van woningbouwlocaties) en SALTO, waarbij de nadruk ligt op de verkeersafwikkeling rondom Bunnik. Deze motie werd aangenomen. Na enkele intensieve overlegrondes heeft het BRU op 23 augustus op het verzoek van B&W schriftelijk gereageerd. Onder andere deze reactie van het BRU hebben de partijen meegenomen bij de bepaling van hun standpunt. De raad vindt dat het college de motie van 29 juni tot tevredenheid heeft uitgevoerd. De BRU-brief heeft alleen de CDA-fractie doen besluiten haar eerder ingenomen standpunt te herzien; zij kiest nu ook voor deelname aan het BRU. Mede daardoor ontstond er zo dus een meerderheid voor de voortzetting van de samenwerking in het BRU.

Odijk, 18 september 2006