NIVON

Wandelpaden
Nieuw: Overijssels Havezatenpad nu in de winkel

door Jolanda Denekamp

Het nieuwe Overijssels Havezatenpad (LAW 12) is verschenen. Deze volledig nieuwe route vervangt het oude Overijsselpad van het Nivon. Het traject van bijna 300 kilometer voert de wandelaar dwars door de groene provincie Overijssel: de route begint in Oldenzaal en eindigt in Steenwijk. Carry Abbenhues, gedeputeerde van de provincie Overijssels opent het pad officieel op donderdag 14 september op landgoed Twickel bij Delden.
De routegids is zeer compleet en biedt de wandelaar praktische informatie, achtergrondverhalen en beeldende fotografie. De route en gids kwamen tot stand door de grote inzet van de Nivonvrijwilligers in Overijssel. Het pad is gefinancierd door de provincie Overijssel en de Europese Unie.
Overijssel staat bekend als de Tuin van Nederland vanwege het afwisselende en vaak kleinschalige landschap dat door boeren en landheren gekneed is. Het grote aantal landgoederen geeft het Overijsselse platteland een groen en voornaam aanzien. Het Overijssels Havezatenpad - genoemd naar de versterkte huizen van de oude Overijsselse landadel passeert ruimt vijftig van deze havezaten. Dat het leven van boeren en heren met elkaar verweven was, is zichtbaar aan de luiken van de boerderijen die de kleuren van het landgoed dragen. De wandelroute slingert dwars door de provincie van Oldenzaal naar Steenwijk. Van Twente via het dal van de Regge, de Vecht en het Zwarte Water naar de Wieden en de Weerribben. Onderweg ziet de wandelaar weelderige landgoederen, kronkelende rivieren, glooiende heuvels en bolle essen, maar ook weerbarstige veenmoerassen en intieme hooilanden met houtwallen en singels. De vele historische stadjes en dorpen maken de afwisseling compleet. De Nivon-werkgroep Overijssel is er in geslaagd om een wandelroute van formaat neer te zetten, die de meest verrassende paadjes en weggetjes met elkaar verbindt. Door de medewerking van de Waterschappen zijn graskaden van beken en rivieren opengesteld voor de wandelaar. Extra charme ontleent het pad aan de boeren langs de route die onderdak verschaffen, of je letterlijk van het landleven laten proeven via producten uit eigen tuin.

Routegids
Naast een bondige routebeschrijving en circa 60 gedetailleerde topografische kaarten bevat de gids veel praktische informatie over openbaar vervoer, kampeerterreinen, accommodaties en bezienswaardigheden onderweg. Voor een korte kennismaking met het Overijssels Havezatenpad zijn er suggesties voor enkele dagetappes of tweedaagse tochten. Wellicht krijgt u de smaak na zon dagtocht goed te pakken en wilt u meerdere etappes lopen. Het kan allemaal. De route is in twee richtingen beschreven en wit-rood gemarkeerd. In de wandelgids is tevens een weekendwandeling door het Land van Vollenhove opgenomen.

Het Overijssels Havezatenpad maakt onderdeel uit van het landelijk netwerk van doorgaande wandelroutes in Nederland. Route en gids zijn een initiatief van het Nivon en kwamen tot stand onder auspiciën van het Wandelplatform-LAW te Amersfoort.
De wandelgids Overijssels Havezatenpad is verkrijgbaar bij de (gespecialiseerde) boekhandel, VVV- en ANWB-kantoren, of te bestellen bij het Nivon (www.nivon.nl) en het Wandelplatform-LAW. ISBN 90-70601-91-5, 208 paginas, 18,70.