Ingezonden persbericht

Stadsherstel Amsterdam N.V.

50 jaar

12 september 2006

- Persbericht -

Tentoonstelling Architectenbureau Van Stigt en
Van Rossum Raadgevende Ingenieurs

(15 september t/m 25 oktober)

In 1956 werd de N.V. Amsterdamse Maatschappij tot Stadsherstel opgericht. Daarom wordt in 2006 het 50-jarige bestaan gevierd van de maatschappij, die ondertussen Stadsherstel Amsterdam N.V. heet. Dit jubileum wordt gevierd met een groot aantal activiteiten en festiviteiten. Onderdeel van de festiviteiten zijn zes exposities in de Amstelkerk, waarin mensen uit de restauratiewereld die voor Stadsherstel hebben gewerkt een overzicht geven van hun werk.

De vijfde expositie in de rij wordt ingericht door Architectenbureau Van Stigt en Van Rossum Raadgevende Ingenieurs Amsterdam b.v.

Architectenbureau Van Stigt heeft al vele monumenten een nieuw leven gegeven, zoals het Entrepotdok, de Oranje Nassaukazerne, de Graansilos, het Olympisch Stadion en de Apollohal in Amsterdam; buiten de hoofdstad onder andere het Groot Handelsgebouw in Rotterdam en de Inktpot in Utrecht. Het bureau heeft voor Stadsherstel de Vondelkerk, de Posthoornkerk, de Gerardus Majellakerk en zeer onlangs Pakhuis De Zwijger verbouwd. Deze projecten, en meer, zijn op de tentoonstelling in woord en beeld te zien.

Van Rossum Raadgevende Ingenieurs heeft aan talloze projecten voor Stadsherstel meegewerkt. De kennis en ervaring van het bureau heeft op de bouwplaats vaak tot ingenieuze oplossingen geleid, die menig monument het leven hebben gered. Voor Stadsherstel heeft het ingenieursbureau onder andere meegewerkt aan de restauratie/renovatie van de Oranjekerk, Werf t Kromhout en Pakhuis De Zwijger. Zeer spectaculair was de door Van Rossum uitgevoerde verplaatsing van het Portiershuisje bij het Olympisch Stadion, de operatie Til en Schuif.

Komende donderdag wordt de tentoonstelling geopend. Tevens wordt die dag een boek gepresenteerd over Architectenbureau Van Stigt: Bouwmeesters met Draagvlak. Hierin worden ruim twintig restauratie/renovatieprojecten besproken, die het bureau de afgelopen 25 jaar heeft uitgevoerd. De publicatie is geschreven door Eisse Kalk, directeur van de stichting Agora Europa, oud-directeur van het Instituut voor Publiek en Politiek en voormalig hoofd van het Bureau Bestuurscontacten in Amsterdam.

Architectenbureau Van Stigt, Van Rossum Raadgevende Ingenieurs en Stadsherstel Amsterdam nodigen u van harte uit deze middag aanwezig te zijn.

donderdag 14 september

vanaf 16.30 uur in de

Amstelkerk, Amstelveld 10

(ingang Reguliersgrachtzijde)

De tentoonstelling is tot en met 25 oktober tijdens kantooruren te bezichtigen in de Amstelkerk

Speciale rondleidingen: 21 september, 28 september en 5 oktober om 16.00 uur

Nadere informatie over de tentoonstelling: André van Stigt 020-6245344 e-mail: info@burovanstigt.nl

Nadere informatie over de publicaties: Eisse Kalk 06-51609336 e-mail: eisse.kalk@wxs.nl of

Agora Europa (Annemarie Wijn) 020-6380558 e-mail: annemarie.wijn@agora-europe.org