Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Amsterdam, 14 september 2006

Meer dan 11.000 bezoekers voor eerste editie nieuw theaterfestival TF-1

De eerste editie van het nieuwe theaterfestival van Nederland en Vlaanderen TF-1 werd vannacht succesvol afgesloten met de voorstelling Don Carlos in de Stadsschouwburg Amsterdam en de POP! Fin de Fringe Party in het nachttheater Sugar Factory.

TF-1 heeft in haar eerste jaar meer dan 11.000 kaarten verkocht. Directeur Jeffrey Meulman:"De doelstelling van de organisatie is behaald en zelfs licht overtroffen. Een landelijk festival als TF-1 met daar omheen een avontuurlijk Fringe Festival past bij Amsterdam."

Het festival programmeerde meer dan 130 voorstellingen, debatten, lezingen en performances. Grote publiekstrekkers waren de voorstellingen Welcome in my backyard van Wunderbaum, Of/Niet van TG Stan, Brel 2 van Toneelgroep Oostpool, Platform van NTGent en Opening Night van Toneelgroep Amsterdam / NTGent.

Op 31 augustus zette Ivo van Hove, directeur van Toneelgroep Amsterdam de discussie over het theaterbestel op scherp met zijn rede De Staat van het Theater. Tijdens het Gala van het Nederlands Theater op 10 september werden de VSCD Theaterprijzen uitgereikt.

Enkele duizenden kaarten kwamen voor rekening van TF-2, het eerste Amsterdam Fringe Festival. Van de bijna 40 Fringe-voorstellingen waren ondermeer Publikumsbeschimpfung van Toneelklas Dora van der Groen, Klein Babylon van Het Zuidelijk Toneel / Productiehuis Brabant / Toneelacademie Maastricht en Ins Blaue Hinein van Le Nu Perdu de publieksfavorieten.

TF-3 bracht voor zowel vakgenoten als liefhebbers, negen verdiepende bijeenkomsten in tien dagen. Opvallend goed bezocht waren het Zelfmoordterroristdebat met Johan Doesburg, Eric de Vroedt en Naná de Graaff, de uitreiking van de BNG prijs voor Nieuwe Theatermakers en het debat Cultuursystematiek in De Balie.

Binnen TF-4, De Vlaamse Keuze in De Brakke Grond, maakte Oorlog van Theater Zuidpool veel indruk.

Met deze eerste editie van TF-1 is de basis gelegd voor verdere ontwikkeling van het festival, dat over enkele jaren, wanneer de verbouwingen van de Stadsschouwburg Amsterdam en De La Mar Theaters voltooid zijn, haar uiteindelijke vorm moet krijgen. In 2007 ligt de prioriteit van de organisatie bij verdere publieksverbreding en uitbreiding van de Fringe.

In 2008 ontwikkelt het festival ook een internationale component.

Volgend jaar vindt TF-1 plaats van 25 augustus t/m 9 september 2007.

TF-1 is een gezamenlijk initiatief van de Stadsschouwburg Amsterdam, de Vereniging van Nederlandse Theatergezelschappen en -producenten (VNT), Theater Instituut Nederland, Bureau Promotie Podiumkunsten en het Holland Festival. Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van OC&W, VandenEnde Foundation, VSBfonds, Stichting Dioraphte, Fonds voor Podiumprogrammering & Marketing (FPPM) en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

----------
Voor meer informatie:
De MediaVilla | 020 3204369 | www.demediavilla.nl
Pien van Gemert | pien.vangemert@demediavilla.nl
Peter Tabernal | peter.tabernal@demediavilla.nl

Zie ook: www.tf-1.nl



Ingezonden persbericht