Akzo Nobel

Intervets paardenvaccin tegen West-Nijlvirus goedgekeurd in de VS

Arnhem, 14 september 2006 -- Een vaccin, dat is ontwikkeld door Akzo Nobels diergeneeskundige activiteit Intervet, bestemd voor paarden die de kans lopen besmet te raken met het West-Nijlvirus, is door de United States Department of Agriculture (USDA) goedgekeurd voor gebruik in de VS.

PreveNileTM is het eerste gemodificeerde levend virusvaccin met een enkele dosis dat in de VS wordt geregistreerd voor de preventie van viremia (de aanwezigheid van een virus in het bloed) veroorzaakt door een infectie met het West-Nijlvirus (WNV) bij paarden.

Het virus, waarvoor ook mensen vatbaar zijn, wordt hoofdzakelijk verspreid door muggen. In 2002 leidde een uitbraak in de VS tot een drastische vermindering van de paardenpopulatie en vonden ook nog eens bijna 300 mensen de dood.

"Deze nieuwe technologie is veelbelovend vanwege de betere werking tegen deze levensbedreigende ziekte bij paarden," aldus Ruurd Stolp, Intervets General Manager. "In immuniteitsonderzoeken bleek 100 procent van de gevaccineerde paarden beschermd tegen koorts en de aanwezigheid van het virus in de bloedbaan."

In 2005 werden er 1.075 gevallen gemeld van WNV bij paarden in de VS. Sinds 1999 heeft deze ziekte in meer dan 30 procent van de gevallen waar bij paarden de diagnose WNV werd gesteld, geleid tot de dood.

Infectie leidt niet altijd tot ziekteverschijnselen bij mens of dier, maar paarden zijn wel vatbaar voor besmetting met de ziekte. Bij paarden die klinisch ziek worden, infecteert het virus het centrale zenuwstelsel en kan het symptomen van encefalitis (ontsteking van de hersenen) veroorzaken.

"Als grootste producent van diervaccins ter wereld streeft Intervet voortdurend naar de ontwikkeling van innovatieve medicijnen in de mondiale markt voor de diergezondheidszorg," zei Stolp. "PreveNile is het meest recente middel van een serie belangrijke producten die uit onze sterke pijplijn zijn voortgekomen."

WNV komt vooral voor in Afrika, het westen van Azië en het Midden-Oosten, maar heeft zich via geïnfecteerde muggen en vogels ook verspreid naar de Caraïben en Latijns-Amerika. De ziekte was onbekend op het Amerikaanse continent tot 1999, toen een uitbraak leidde tot

de dood van zeven mensen in New York.

De goedkeuring voor PreveNile, het enige door de USDA goedgekeurde paardenvaccin tegen WNV met een enkele dosis, komt slechts een paar dagen nadat Intervet een EU-licentie heeft verkregen voor het Nobilis Influenza H5N2-vaccin, dat vogels bescherming biedt tegen de huidige H5N1-variant van de vogelgriep.
- - -

Akzo Nobel nv

Velperweg 76

Postbus 9300

6800 SB Arnhem

Nederland

Tel. (026) 366 43 43

Fax (026) 366 49 40


Noot voor de redactie
Akzo Nobel is een toonaangevende Global Fortune 500-onderneming met een notering aan zowel Euronext Amsterdam als NASDAQ. Wij zijn ook opgenomen in de Dow Jones Sustainability Indexes en de FTSE4Good Index. Onze multiculturele organisatie met hoofdkantoor in Nederland voorziet afnemers wereldwijd van producten voor humane en veterinaire farma, verven en lakken, en chemische producten. Wij hebben circa 62.440 medewerkers en zijn actief in vier segmenten - humane en veterinaire farma, verven en lakken, en chemische producten - verdeeld over 13 business units met operationele activiteiten in meer dan 80 landen. De geconsolideerde omzet over 2005 bedroeg EUR 13,0 miljard. De financiële resultaten over het derde kwartaal worden op 18 oktober 2006 bekendgemaakt.

Internet: www.akzonobel.com