Ingezonden persbericht


Open brief veerponten
Het Landelijk Verenplatform (in oprichting)

Aan de gedeputeerden mobiliteit / verkeer van alle provincies

Betreft: Verenfonds

DRINGEND!

Geachte heer/mevrouw,

Het Landelijk Verenplatform (in oprichting), een samenwerkingsverband tussen het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart (CBRB) en de Vereniging van Eigenaren en Exploitanten van Overzetveren in Nederland (VEEON), is zeer verontrust over de voortgang van het tot stand komen van een landelijk Verenfonds.

Sinds 1992 (afschaffing WUW) pleiten VEEON en CBRB als belangenorganisaties al jaren voor de oprichting van een landelijk Verenfonds. Als er op korte termijn niet geïnvesteerd wordt in verjonging van de veerpontenvloot, kan dit gevolgen hebben voor het in de vaart houden van sommige veerverbindingen. Vanwege de niet altijd florissante situatie waarin veel veerponten zich bevinden hebben de belangenorganisaties in 2004 een onderzoeksrapport uitgebracht. Dit rapport bevestigde enerzijds het grote belang van de veerdiensten voor de regionale mobiliteit en gaf anderzijds aan wat de problemen zijn van de sector. Ook na de conferentie in 2005 georganiseerd door de provincie Gelderland over de toekomst van de Gelderse veren, is een bewustwordingproces in werking getreden, dat uiteindelijk heeft geresulteerd in een toezegging van de Minister om 10

miljoen beschikbaar te stellen voor een landelijk Verenfonds, mits de decentrale overheden een co- financiering zullen leveren.

Wij zijn de Minister zeer erkentelijk voor deze toezegging. Want met behulp van een dergelijk landelijk Verenfonds kan de zo essentiële verjonging en innovatie van de veerpontenvloot vormgegeven worden. Immers: externe financiers eisen garanties van de veerexploitant en omdat de winstmarges te klein zijn is het alleen mogelijk te investeren in vervanging of groot onderhoud als het landelijk Verenfonds daar borg voor staat. Aldus kan de verenbranche ook op langere termijn als gezonde bedrijfstak blijven voortbestaan.

Naar wij echter begrepen hebben gaan er binnen de IPO stemmen op om het geld niet aan de veren te alloceren, maar ongeoormerkt voor de algemene middelen te bestemmen. Dit verontrust ons zeer, zoals u zult begrijpen.

Het Landelijk Verenplatform i.o. roept de decentrale overheden (provincies) dan ook op hun verantwoordelijkheid te nemen en het voorbeeld van de Minister van Verkeer en Waterstaat te volgen door voldoende middelen vrij te maken voor een landelijk Verenfonds. Alleen dan kan de verenbranche ook op lange termijn deze publieke dienst blijven uitvoeren.

Correspondentieadres: J.G. Hania, Eind 5 4201 CP Gorinchem E. veerdienst@gorinchem.nl T. 06-51604964

Het Landelijk Verenplatform i.o. wil namens de gehele sector zelf actief betrokken zijn en blijven bij de vormgeving van het landelijk Verenfonds, en wil daartoe gaan fungeren als gesprekspartner van de provinciale overheden. Wij streven hierbij naar een duurzaam systeem waarbij het Verenplatform (op nog nader in te vullen wijze) de werkzaamheden voor het landelijk Verenfonds uitvoert, en zijn zelfs graag bereid om financiële middelen beschikbaar te stellen voor de mankracht die benodigd is om dit systeem op te zetten.

Graag treden wij, in ons beider belang, met u in nader overleg over de invulling van het landelijk Verenfonds.

Overigens zal een afschrift van deze brief ter informatie verzonden worden aan het Ministerie van Verkeer & Waterstaat, IPO, VNG, en relevante media.

Met vriendelijke groet,

V.E.E.O.N. C.B.R.B.

B.M. Brouwer J.G. Hania Voorzitter Voorzitter Overleggroep Veerdiensten

Correspondentieadres: J.G. Hania, Eind 5 4201 CP Gorinchem E. veerdienst@gorinchem.nl T. 06-51604964