Gemeente Rotterdam

Van der Veekenpenning voor Piet Krijgsman

Wethouder Roelf de Boer (Economie, Haven en Milieu) heeft donderdag 14september namens het college van B en W de Johan van der Veekenpenning uitgereikt aan Piet Krijgsman. De heer Krijgsman neemt na een carrière van veertig jaar in de Rotterdamse haven afscheid. Krijgsman was vanuit zijn functie, bestuurlijke lidmaatschappen en adviesfuncties ambassadeur voor de Rotterdamse haven. Hij onderhield nationale en internationale contacten en wist deze te binden aan het Rotterdamse bedrijfsleven.

De heer Krijgsman begon zijn loopbaan op 16-jarige leeftijd bij DEKA. Dit bedrijf was onderdeel van het Duitse Duisburger Kupferhütte, met als aandeelhouders de Duitse chemiebedrijven Bayer, BASF en Hoechst. In 1989 ontstaat uit een fusie tussen Lehnkering Scheepvaartbedrijf B.V., Montaan Transport Maatschappij B.V. en DEKA Transport B.V. het huidige Lehnkering Logistics B.V. Krijgsman is daar commercieel directeur.

Lehnkering Logistics B.V. is een internationaal georiënteerde logistiek dienstverlener met een sterke positie in de Rotterdamse haven. Het dienstenpakket, met een duidelijke affiniteit met de chemische industrie, bestaat uit container- en bulk logistiek, warehousing, controle en chartering. De organisatie is een zelfstandige divisie van Lehnkering GmbH, een Duits concern met circa 2.000 medewerkers.

De heer Krijgsman heeft ook veel bestuurlijke functies, waaronder in VEROCOG (Vereniging van Onafhankelijke Controlebedrijven en Graanfactors).

De Johan van der Veekenpenning gaat naar personen die zich gedurende een reeks van jaren in een leidinggevende functie verdienstelijk hebben gemaakt voor de Rotterdamse economie. De penning is de op een na hoogste onderscheiding van de gemeente Rotterdam. Johan van der Veeken (1549 - 1616) was een belangrijk koopman, reder en bankier in Rotterdam. Zijn handelsbelangen waren wereldwijd. Zijn schepen zeilden vanuit Rotterdam naar Guinea, West-Indië en Peru. Van der Veeken was nadrukkelijk bij de handel met Oost-Indië betrokken, en werd in 1602 tot bewindhebber van de VOC benoemd. Als bankier had hij een belangrijke rol als financier van de Staten-Generaal.

noot voor de redactie/