GroenLinks

Rem gezet op schonere auto's

Schadelijke uitlaatgassen 14 september 2006

De Groenen in het Europees Parlement zijn zwaar teleurgesteld dat autofabrikanten pas na 2014 hoeven te voldoen aan strengere emissie-eisen voor onder meer stikstofoxiden. Als het aan de milieucommissie ligt, krijgen autofabrikanten tot die tijd uitstel om nieuwe schonere automotoren te bouwen.

De technieken om schonere motoren te maken zijn al beschikbaar. Zij leiden tot een vergaande reductie van de uitstoot van schadelijke gassen met minder luchtvervuiling tot gevolg en tot zuiniger auto's. De Europese Unie raakt met dit besluit achterop bij Californië en enkele andere Amerikaanse staten, die van autoproducenten eisen vanaf volgend jaar twee keer schonere auto's te fabriceren.

Ook hebben de Groenen tevergeefs protest aangetekend tegen de afspraak, gemaakt door de christen-democraten, socialisten en liberalen om de regels te versoepelen voor dieselmotoren, bedrijfswagens en luxe terreinwagens (SUV's). Er is geen enkele reden om aan benzineslurpende luxe terreinwagens uitzonderingen te verlenen. Iedereen die zich een dergelijke auto kan veroorloven kan ook investeren in milieuvriendelijke technologie.

Zie ook:

* dossier klimaat