D66

D66: Democratie gaat niet zonder rechtstaat

In een interview met weekblad Vrij Nederland stelde minister Donner dat als de meerderheid van de Nederlandse bevolking de sharia zou willen invoeren, dat dit niet tegengehouden kan worden. Dat is nu eenmaal democratie!, stelde Donner. Vandaag debatteert de Tweede kamer over deze uitspraken.

D66-kamerlid Boris van der Ham spreekt hierbij de minister aan op deze uitspraken. Van der Ham: De uitleg van Donner over de werking van de democratie is wel heel simpel. Wat D66 betreft is democratie nooit hetzelfde als de dictatuur van de meerderheid. Juist een democratie moet zorgen voor haar minderheden. De principes van de rechtstaat zijn dus wezenlijk onderdeel van de democratie. Vrijheid van meningsuiting, gelijkwaardigheid van man en vrouw en gelijke rechten voor homos zijn voor D66 belangrijke waarden die ook beschermd moeten worden als er een meerderheid anders over denkt. Minister Donner van Justitie erkende in het debat dat zijn uiteg van democratie te simplistisch was en dat de rechtstaat bij democratie hoort.

THEORETISCHE EXERCITIE

Donner benadrukt in zijn reactie dat zijn uitlatingen over de sharia puur een theoretische exercitie zijn. Van der Ham stelt dat hij hierin zorgvuldiger moet opereren: Door dit soort theoretische bespiegelingen de samenleving in te sturen brengt hij verwarring. Als de minister van Justitie filosofeert over de theoretische mogelijkheid van het invoeren van de sharia, zullen mensen kunnen denken dat hier toch een realiteitswaarde in schuilt. Dat er misschien reden is voor hem om deze uitspraken te doen. D66 stelt dat de meeste moslims juist tegen een sharia zijn. Veel moslims zijn hier in Nederland en zien de grote mate van vrijheid als een groot goed. Bekend zijn de woorden van de Amsterdamse wethouder Ahmed Aboutaleb na de moord op Theo van Gogh. Als moslim stelde hij dat hij zijn geloof niet liet kapen door extremisten en gewelddadige fundamentalisten. Mensen die de kernwaarden van Nederland niet wensen te delen kunnen beter hun koffers pakken en vertrekken, zei hij. "Niemand houdt je tegen. Adieu, er vertrekken hier elke dag vliegtuigen!. Van der Ham: Veel moslims zeggen hem dit na. Die hebben helemaal niets met die paar extremisten. De minister wekt onbedoeld de indruk dat het aan de orde van de dag zou zijn.

VRIJHEID VAN DEBAT

D66 is het eens met de minister dat het geen zin heeft om bepaalde opvattingen uit te sluiten. Elke politieke partij die zich aan de regels houdt en geen geweld gebruikt moet haar opvattingen kunnen uitdragen. Dat is juist in het belang van de democratie. Als je een opvatting verbiedt en niet toelaat in de Tweede Kamer woekert de opvatting voort. Ze gaat ondergronds en richt in de marge meer schade aan dan, wanneer je haar in het publieke debat brengt. Van der Ham: Als je een steen op een opvatting legt weet je zeker dat het ongedierte wordt. Alleen in het felle licht van het publieke debat kan een mening gefileerd worden, kan een opvatting op zijn consequenties worden ondervraagd en ontmaskerd worden.

DE MAJESTEIT VAN DE REDE

Van der Ham: Er is een uitspraak van Spinoza, een van de grondleggers van de Verlichting, en die stelt de retorische vraag: Welk altaar kan iemand zich verschaffen die de Majesteit van de Rede schendt? Deze retorische vraag legt de kern bloot van de volgorde die we in een rechtstaat hanteren. Iedereen heeft het recht om zijn of haar leven in te richten zoals hij dat zelf wil - religieus, seculier - maar dat betekent niet dat je daarmee de rechten van iemand anders afneemt. De Rede, de grondwet, de rechtstaat, beschermt individuele mensen. Ze beschermt vrouwen, homos, maar ook religieuze minderheden. Ze beschermt uiteindelijk iedereen, want iedereen is wel eens een minderheid. Wetgeving die puur gebaseerd is op religie doet dat per definitie niet. Daarom keert D66 zich tegen de theocratische wetgeving, zoals de sharia. De Majesteit van de Rede gaat boven het Altaar. We mogen blij zijn dat veel mensen van alle gezindten het hier eigenlijk wel mee eens zijn. Ook religieuze mensen. Ze zien de rechtstaat ook als bescherming van henzelf.

14-9-2006 20:17