D66

Polder en Kamermeerderheid houden gepensioneerden aan het lijntje


D66-Kamerlid Bert Bakker houdt zijn initiatiefwetsvoorstel over de bestuursstructuur van pensioenfondsen aan. Dit betekent dat de voor volgende week geplande plenaire behandeling voorlopig wordt opgeschort.

De bedoeling van het initiatiefvoorstel is om gepensioneerden een wettelijk recht op medebestuur van hun pensioenfonds te geven. Tijdens het wetgevingsoverleg over de nieuwe Pensioenwet op maandag 11 september is echter gebleken dat een ruime meerderheid van de Tweede Kamer (waaronder de drie grootste partijen) akkoord gaat met het opnemen van de strekking van het zogenaamde pensioenconvenant in de Pensioenwet. Dit naar aanleiding van een brief van de Stichting van de Arbeid en het Coördinatieorgaan Samenwerkende Ouderenorganisaties (CSO) van 22 mei 2006. Hierin is de regering verzocht om de aanbevelingen uit het tweede convenant in de Pensioenwet op te nemen. De regering heeft dit verzoek gehonoreerd in de derde nota van wijziging op de Pensioenwet.

D66 blijft vasthouden aan het initiatiefwetsvoorstel, aangezien dat een ruimere strekking heeft dan het convenant. In tegenstelling tot het convenant geeft het D66-voorstel aan gepensioneerden van alle pensioenfondsen, dus ook die van de bedrijfstakfondsen, een recht op medebestuur. Aangezien een ruime Kamermeerderheid nu kiest voor de beperktere reikwijdte van het convenant, is verdere plenaire behandeling van het initiatiefvoorstel vooralsnog niet zinvol. Een goed wettelijk recht blijft de beste oplossing en daar blijft D66 zich voor inzetten. Maar nu staan we voor een voldongen feit waarin de polder en de Kamermeerderheid de gepensioneerden eens temeer aan het lijntje houden, aldus Bert Bakker.

14-9-2006 19:59