NIVON

Wandelpaden
Gedeputeerde opent Overijssels Havezatenpad
door Jolanda Denekamp

Foto Wim van der Ende. Jan Achttienribbe-Buijs (voorzitter van het Nivon) overhandigt mevrouw Carry Abbenhues (gedeputeerde Economie en Innovatie van Overijssel) het eerste exemplaar van de wandelgids het Overijssels Havezatenpad.

Gedeputeerde Overijssel:
Nieuwe wandelroute goed voor economie en werkgelegenheid

,,De route van het Overijssels Havezatenpad biedt kansen om de economische bestedingen te laten groeien. Dat zei Carry Abbenhues, gedeputeerde Economie en Innovatie van de provincie Overijssel donderdagmiddag 14 september 2006 bij de opening van het langeafstandswandelpad het Overijssels Havezatenpad van het Nivon op landgoed Twickel in Delden.

,,Nederlanders geven tijdens wandeldagtochten in Overijssel jaarlijks zon 16 miljoen euro uit. Het Havezatenpad zorgt voor een belangrijke kwalitatieve verbetering en opwaardering van de wandelmogelijkheden in Overijssel; hierdoor nemen de bestedingen toe. Dat is goed voor onze regionale economie en voor de werkgelegenheid. Recreatie en toerisme zorgen voor een vitaal platteland, stelde de gedeputeerde. Met het oog op het economisch effect hebben de provincie en de Europese Unie 100.000 euro bijgedragen aan het tot stand komen van dit pad.

Foto Wim van der Ende. Mevrouw Carry Abbenhues (gedeputeerde Economie en Innovatie van Overijssel) plaatst de laatste markeringspaal, onder toeziend oog van Nivon-vrijwilliger Cees Donker.

Laatste markeringspaal
De gedeputeerde Economie en Innovatie van Overijssel mevrouw Abbenhues plaatste donderdagmiddag de laatste markeringspaal van het Overijssels Havezatenpad (LAW 12) bij de Noordmolen op landgoed Twickel. De Nivon-vrijwilligers Philip Bosma en Cees Donker die jarenlang betrokken zijn bij de totstandkoming van het pad, hielpen een handje mee. Mevrouw Abbenhues sprak haar dank uit naar alle vrijwilligers die ervoor hebben gezorgd dat dit pad er na tien jaar voorbereiding is gekomen. De tachtig aanwezigen onderstreepten die dankwoorden met applaus.
Het nieuwe wandelpad voert door Overijssel, de Tuin van Nederland. Deze provincie staat als zodanig bekend vanwege het afwisselende en vaak kleinschalige landschap, dat door boeren en landheren is ingericht. De Nivon-route begint in Oldenzaal, eindigt in Steenwijk en voert langs vijftig prachtige havezaten.

Foto Wim van der Ende. Mevrouw Carry Abbenhues (gedeputeerde Economie en Innovatie van Overijssel) en de Nivon-vrijwilliger Philip Bosma stampen de grond aan na plaatsing van de laatste markeringspaal van het Overijssels Havezatenpad bij de Noordmolen op landgoed Twickel in Delden.

Dieper in beurs tasten
De heer A.H. Schimmelpenninck, rentmeester van landgoed Twickel in Delden, zei tijdens de opening blij te zijn met de nieuwe LAW. ,,Het landgoed heeft een maatschappelijke functie, door al die wandelaars, en er komen steeds meer wandelaars. De overheid zou alleen dieper in haar beurs moeten tasten, omdat het onderhoud van een landgoed veel vergt.

Foto Wim van der Ende. Speciaal voor de opening maakte Philip Bosma van de werkgroep Nivonpaden Overijssel, feestelijke prikkertjes met het logo van het Overijssels Havezatenpad.

Belangrijk jaar
Mevrouw Jan Achttienribbe-Buijs, voorzitter Nivon Natuurvrienden en uitgever van het Overijssels Havezatenpad zei tijdens de opening: ,,Tweeduizendzes is een belangrijk jaar voor het Nivon. In april is de Pieterpadplaquette in Vorden onthuld ter ere van de bedenksters van het Pieterpad Toos Goorhuis en Bertje Jens. Eind juni is het Veluwe Zwerfpad geopend op de Hoge Veluwe en vandaag dus is de opening van het nieuwe Overijssels Havezatenpad op landgoed Twickel in Delden.

Foto Wim van der Ende. Na afloop van de feestelijke opening wandelen de genodigden een stukje van het nieuwe pad. Op de achtergrond kasteel Twickel.

Cees Donker, voorzitter van de werkgroep Nivonpaden Overijssel, roemde de hechte band tussen de werkgroepsleden die in de afgelopen jaren is ontstaan. ,,Dick Schlüter heeft de naam Havezatenpad in 1997 bedacht en we zijn nu getuige van de geboorte van het pad. We zijn er trots op dat we het pad mochten maken. Vervolgens was het tijd voor een werkelijke kennismaking met het nieuwe wandelpad. Er zijn momenteel circa veertig officiële wandelroutes net een gezamenlijke lengte van 8000 kilometer. Het Overijssels Havezatenpad (300 km) is er daar één van. De routegids van dit nieuwe pad is zeer compleet en biedt de wandelaar praktische informatie, achtergrondverhalen en beeldende fotografie. De route maakt deel uit van een landelijk netwerk van wit-rood gemarkeerde Lange Afstandwandelpaden (LAW). De gids is te bestellen bij het Nivon, verkrijgbaar bij de (gespecialiseerde) boekhandel, VVV- en ANWB-kantoren en het Wandelplatform-LAW. ISBN 90-70601-91-5, 208 paginas, euro 18,70.

De route.