Nederlandse Vereniging van Journalisten

Uitslag Brancheonderzoek geen verrassing
(14-09-2006)

Het brancheonderzoek 2005 van de Fotografen Federatie met conclusies als laag inkomen en schending auteursrechten heeft voor Ellie Speet van de NVF/NVJ geen verrassingen.

"De NVJ is naast een beroepsorganisatie de vakbond voor fotojournalisten. We staan zogezegd elke dag met onze voeten in het water om onze leden bij te staan, individueel maar ook op collectief op issues als inkomen, auteursrecht, bedrijfsvoering en (bij)scholing. In allerlei overlegsituaties laten wij onze stem horen om de belangen van de fotojournalist te verdedigen en zonodig te verduidelijken. Met name voor de fotojournalistiek geldt dat de positie van de gedrukte media ook zijn stempel drukt op de positie van de individuele fotojournalist. Dat onze bemoeienis resultaat kan hebben, bleek zeer onlangs toen ons beroep op de COR van Wegener om de ontslagaanzegging van de fotojournalisten als aparte groep bij de reorganisatie Wegener Dagbladen ongedaan te maken, daar positief is opgepakt."

De Fotografen Federatie heeft de resultaten van het gehouden brancheonderzoek 2005, 24 augustus jl. aangeboden aan staatssecretaris Karien van Gennip van Economische Zaken. Voor het zijn 6500 fotografen waarvan er 1400 hebben gereageerd. Uiteindelijk bleken er 1250 bruikbare respondenten, waarvan 10% uit zowel industriële- en bedrijfsfotografie als fotojournalistiek komt.