Amerikaanse auteurs van intelligentietests in Nederland

Symposium: Intelligent Testing, in het bijzonder met de KAIT en de K-SNAP

AMSTERDAM, 20060810 -- Het testen van intelligentie is al enige tijd een 'hot topic'. De 'kwaliteit van tests' haalt regelmatig het nieuws. In Nederland zijn jarenlang intelligentietests gebruikt die in de vijftiger jaren ontwikkeld waren door David Wechsler. Het wetenschappelijk onderzoek heeft niet stil gestaan en Prof.dr. Kaufman ­ de vroegere assistent van David Wechsler ­ heeft tests ontwikkeld die aansluiten bij nieuwe theoretische ontwikkelingen. Met zijn echtgenote publiceerde hij inmiddels 14 invloedrijke intelligentie-en schoolprestatietests, alsmede een indrukwekkende hoeveelheid boeken en artikelen. Als uitgever van twee Nederlandse bewerkingen van deze tests organiseert PITS Testuitgeverij op 14 september een symposium over intelligentie in Amsterdam.


In Amerika vindt veel onderzoek op deelgebieden van intelligentie plaats. Dit onderzoek is theoretisch georiënteerd. Ten dele onafhankelijk van dit onderzoek worden intelligentietests ontwikkeld en onderzocht. Alan Kaufman heeft veel over de Wechslertests ­ de meest vertaalde en gebruikte IQ-tests ter wereld ­ gepubliceerd voordat hij en Nadeen Kaufman eigen tests gingen ontwikkelen.
Alan en Nadeen Kaufman zullen tijdens het symposium ingaan op de volgende vragen: Wat is 'intelligent testing'? Aan welke eisen moeten (intelligentie)tests voldoen? Waarom meet je intelligentie? Wat meet je wel en wat niet? Wat heeft intelligentie met leerproblemen te maken. Wat is het verschil tussen de 'oude' Wechsler test en de 'nieuwe' Kaufman test? Is het belangrijk welk theoretisch concept er aan een IQ-test ten grondslag ligt? Wat is het effect van het ouder worden op intelligentie? Is de kennis van de testgebruiker belangrijk voor het toepassen van een test?

In Nederland zijn er in de afgelopen anderhalf jaar drie nieuwe intelligentietests voor adolescenten en volwassenen gepubliceerd. De meest recente is een Nederlandstalige bewerking van een test van Kaufman & Kaufman: de Kaufman ­ Intelligentietest voor Adolescenten en Volwassenen (KAIT, 2004). Deze is direct op vrijwel alle punten door de Nederlandse Testcommissie COTAN als 'goed' beoordeeld, dit in tegenstelling tot de WAIS-III (Wechsler Intelligentietest).

Tijdens het symposium zal door Nederlandse gerenommeerde sprekers worden ingegaan op:
* het gebruik van de KAIT (en de K-SNAP) in de Nederlandstalige diagnostiek en de interpretatie van resultaten;
* de drie Nederlandstalige intelligentietests voor adolescenten en volwassenen vergeleken (WAIS-III, GIT-2 en KAIT);
* de betekenis van (intelligentie)tests binnen de neuropsychologische diagnostiek;
* de betekenis van (intelligentie)testscores voor allochtone onderzochte personen.

Alan en Nadeen Kaufman hebben beiden een indrukwekkend cv. Zij werken thans beiden bij Yale University School of Medicine, Yale Child Study Center. Alan en Nadeen zijn vele malen in het vakgebied onderscheiden, en beiden zijn redacteur van een groot aantal tijdschriften. Het aantal boeken, artikelen en reviews waaraan zij bijdroegen is groot, het aantal lezingen dat zij gegeven hebben eveneens.

Meer informatie over het symposium vindt u op de site: www.pits-online.nl. Een folder (pdf-formaat) kan op verzoek worden gestuurd.

PITS Testuitgeverij organiseert dit symposium in samenwerking met een voorbereidingscomite waarin zitting hebben: Dr. P. Butcher (voorzitter), Prof.dr. B. van der Meulen, Prof.dr. A. Bouma, allen werkzaam aan de Universiteit Groningen, Afdeling Orthopedagogiek.