Gemeente Gouda


persbericht: gemeente start met toepassen wet bibob (30/08/2006)

De gemeente Gouda begint vanaf 15 september 2006 met het toepassen van de wet Bevordering Integriteitbeoordelingen door het Openbaar bestuur (Bibob) bij nieuwe aanvragen voor drank- en horecavergunningen. Met deze wet heeft de gemeente een extra instrument in handen om te voorkomen dat vergunningen worden afgegeven als dekmantel voor bijvoorbeeld criminele organisaties of het witwassen van zwart geld. Wanneer er een ernstig vermoeden bestaat dat de vergunning misbruikt zal worden voor criminele activiteiten kan de gemeente weigeren de vergunning te verlenen.

beoordeling nieuwe aanvragen
Vanaf 15 september 2006 zal de gemeente Gouda bij de beoordeling van nieuwe aanvragen, onderzoeken of er sprake is van een ernstig vermoeden voor misbruik van drank- en horecavergunningen. Naast de drank- en horecavergunning gaat het om de exploitatievergunningen voor de horeca-inrichtingen, zoals cafés, koffie- en theehuizen, coffeeshops, seksbedrijven, belhuizen, avondwinkels en internetbedrijven die in Gouda over een exploitatievergunning moeten beschikken.

vragenformulier voor alle vergunningaanvragers
De aanvragers ontvangen een formulier met vragen over hun persoon en over de structuur van hun bedrijf. Aan de hand van de beantwoording van deze vragen zal de gemeente de integriteit van de aanvrager onderzoeken. Zij kan daarbij een advies vragen aan het bureau BIBOB. Bureau BIBOB is ingesteld door het ministerie van Justitie en heeft in bepaalde gevallen toegang tot privacy gevoelige informatie die zij kan opvragen bij bijvoorbeeld de Belastingdienst of de politie. Dit bureau zal vervolgens de persoon van de aanvrager en de structuur van het bedrijf nog verder onderzoeken. Burgemeester en wethouders nemen vervolgens een beslissing en kunnen de vergunning weigeren.

In de toekomst zal de gemeente op basis van de ervaringen bezien of het BIBOB-instrumentarium kan worden gekoppeld aan andere vergunningen, zoals bouwvergunningen, milieuvergunningen en bij aanbestedingen en subsidies.

integraal veiligheidsbeleid
Het toepassen van de wet Bibob is één van de instrumenten in het kader van het Integraal Veiligheidsbeleid, die de gemeente Gouda zal inzetten om bij te dragen aan een veiliger Gouda als het gaat om bedrijvigheid, veiligheid en integer ondernemen. Werken aan een veiliger Gouda doet de gemeente niet alleen, maar samen met haar veiligheidspartners en met de inwoners van de stad. Zoals ook het motto van de campagne luidt: Gouda Veilig, dat doen we samen!