Technische Universiteit Delft

Method in your madness, system in your safety
30 augustus 2006 door M&C

Afscheidsrede van prof.dr. A.R. Hale: "Method in your madness, system in your safety"

15 september 2006 | 15:00 uur
plaats: Aula TU Delft

Prof.dr. A.R. Hale | Faculteit Techniek, Bestuur en Management

Veiligheidskunde is een jonge wetenschap dat minder dan 40 jaar een gebied is met wetenschappelijke tijdschriften. De rede begint met een beschouwing van de ontwikkelingen van de wetenschap, gezien door de bril van deze tijdschriften. Het zet dat tegenover de trends in ongevallen over deze jaren. Er volgt een beschouwing van de ontwikkeling van de multidisciplinaire Delftse groep en haar contributie aan veiligheidsonderwijs en -onderzoek. Een professionele Masters is succesvol en heeft de praktijk van veiligheidsmanagement in Nederland en breder sterk beïnvloed; worteling in de opleidingen in het regulier onderwijs in Delft heeft veiligheidskunde maar mondjesmaat gekregen. Parallellen worden getrokken met de moeizame ontwikkeling van aandacht voor veiligheid in het bedrijfsleven.

De thema's van het veiligheidsonderzoek in Delft worden geschetst: risicomodellering, veiligheidsmanagement, veiligheid in het ontwerp en risicoregulering. Uitdaging is de modellering en beheersing van risico als een dynamische eigenschap van systemen, beïnvloed door de interactie van technische, menselijke en organisatorische factoren, afspelend in een politieke context.

Uitdagingen voor de toekomst zijn:

* wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van preventieve maatregelen;

* het conflict tussen het leren van ongevallen en het straffen van `schuldigen';

* de rol van de overheid in een zelfregulerende maatschappij;
* en de afweging tussen extra veiligheid en de vrijheid of andere doelen die uiteindelijk daarvoor ingeleverd moet worden.