Universiteit van Amsterdam

Aspirine remt ontwikkeling dikke-darmkanker


Promotie Geneeskunde


vrijdag 15 september 14.00 uur

Carina Bos onderzocht de behandeling van tumoren in de dikke darm. Per jaar worden in Nederland ongeveer 9600 nieuwe gevallen van colonkanker gediagnosticeerd en overlijden ongeveer 4400 patiënten aan deze ziekte. Een van de opties om deze vorm van kanker te voorkomen, lijkt het toedienen van zogeheten NSAID s (non-steroïde anti-inflammatoire middelen), zoals aspirine en mesalazine. Tot nu toe was echter nog weinig bekend over het werkingsmechanisme van deze middelen bij colonkanker. Bos bestudeerde daarom hoe NSAID s ingrijpen op een signaaltransductieroute (de Wnt/b-catenine pathway) die een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van dikke darmkanker. Uit haar onderzoek bleek dat zowel aspirine als mesalazine deze route kunnen remmen. Daarnaast ontdekte Bos dat mesalazine ook een andere signaaltransductieroute (mTOR ofwel mammalian target of rapamycin) kan inactiveren. Deze route controleert de groei en proliferatie van cellen en lijkt een rol te spelen bij het ontstaan van tumoren.

Mw. C.L. Bos: Signal Transduction & Drug Intervention in Colon Cancer. Promotoren zijn prof. dr. D.J. Richel en prof. dr. M.P. Peppelenbosch (RUG).

Dit is een overzicht van promoties, oraties, afscheidscolleges en andere activiteiten aan de Universiteit van Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929. Onder aan deze agenda vindt u de rubriek Hoogleraarsbenoemingen.