Gemeente Soest

Korte Duinen

Datum: 11/09/2006

Gemeente Soest start met herstelwerkzaamheden Korte Duinen

De gemeente Soest begint 15 september 2006 met het uitvoeren van het tweede deel van het herstelplan voor de Lange en Korte Duinen. In het voorjaar van 2006 zijn maatregelen uitgevoerd bij de Lange Duinen, nu volgen de Korte Duinen.

Maatregelen nodig

In totaal zal er ongeveer 10 hectare bos worden gekapt, verspreid over het gebied. De maatregelen zijn bedoeld om de dynamiek in de stuifzanden te vergroten. Doordat de wind meer grip krijgt op het gebied wordt het dichtgroeien tegengegaan.

Verspreid door het gebied zijn bosjes ontstaan, waardoor de open ruimten steeds kleiner zijn geworden. De wind krijgt in dergelijke kleine, open ruimten weinig vat op het zand. Op de luwe plekken komen grassen en kruiden tot ontwikkeling en zo ontstaat langzamerhand bos.

Dit proces willen gemeente, provincie en rijk stoppen omdat de stuifzanden unieke waarden herbergen.

Bos gecompenseerd

De provincie Utrecht zorgt ervoor dat het bos dat in de Lange en Korte Duinen bij Soest verdwijnt, elders in de provincie wordt gecompenseerd. Zo wordt voldaan aan de verplichting van de zogenoemde Boswet, die het areaal bos in Nederland in stand moet houden, en blijven tegelijkertijd de unieke stuifzanden van de Soester Duinen behouden.

Kosten herstelproject

De kosten van het herstelproject worden gedragen door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De werkzaamheden worden in opdracht van de gemeente Soest uitgevoerd door de Bosgroep Midden Nederland.

Informatiepanelen en excursie

In het terrein komen informatieborden te staan met uitleg over de werkzaamheden.

Wie graag uitvoeriger uitleg wil krijgen over de werkzaamheden kan deelnemen aan een excursie onder leiding van de beheerder Bos, Natuur en Landschap op zaterdagochtend 14 oktober 2006.

U kunt zich daarvoor opgeven bij het Meldpunt Woonomgeving, 035-6093666 of via de mail: meldpunt@soest.nl.

© 2004 Gemeente Soest - Disclaimer