Gemeente Tilburg

Start nieuwbouw ŽOver de BlaakŽ Tilburg

Complex met gezond binnenklimaat uniek in Nederland

Op vrijdag 15 september 2006 geven Annemarie Moons, milieugedeputeerde van de provincie Noord-Brabant en Marieke Moorman, milieuwethouder van de gemeente Tilburg om 15.00 uur het startsein voor de bouw van het appartementencomplex ŽOver de BlaakŽ, Grebbe in Tilburg.

Uniek in Nederland

Dit bouwproject is uniek omdat er voor het eerst in Nederland bij de nieuwbouw van appartementen zeer veel rekening wordt gehouden met een gezond binnenklimaat. Uit onderzoek is gebleken dat de lucht in huis vaak ronduit slecht is. Hierdoor is er kans op ziekten van de luchtwegen zoals cara. De nieuwe manier van bouwen die in de Blaak wordt toegepast, wordt allergeenarm genoemd en zorgt ervoor dat de lucht in huis zo schoon mogelijk is.

Bijzondere maatregelen

Het complex ŽOver de BlaakŽbestaat uit 15 koopappartementen en een aantal commerciële ruimtes. Het woonoppervlak van de appartementen varieert van 95 m² tot 175 m². Een aantal bijzondere maatregelen is genomen om een prima binnenklimaat te garanderen in de woningen. Zo worden de woningen onder andere uitgerust met vloerverwarming, een centraal stofzuigsysteem, een uitstekend ventilatiesysteem en een geïntegreerde zonwering. Verder is er veel aandacht besteed aan de materiaalkeuze zoals stof- en schimmelwerende afwerking en het gebruik van materialen die geen schadelijke stoffen uitstoten. Zelfs aan de omgeving van het gebouw is aandacht besteed. Er worden alleen bomen en struiken geplant die een minimale pollenvorming hebben.

Naar een duurzaam Brabant

De gemeente Tilburg heeft eind 2005 het initiatief genomen om een voorbeeldproject te realiseren waarin veel aandacht gegeven wordt aan een gezond binnenklimaat. Ook de provincie Noord-Brabant is enthousiast over dit project en heeft via haar subsidieprogramma "Naar een duurzaam Brabant" geld ter beschikking gesteld voor de realisatie van de bijzondere maatregelen in dit project. Het Tilburgse bedrijf Van der Weegen Bouwontwikkeling dat zijn sporen reeds verdiend heeft op het gebied van milieuvriendelijk bouwen en ondernemen, is uitvoerende partner geworden. De GGD Hart voor Brabant is als adviseur betrokken bij het project.

Voor de pers: Van der Weegen Bouwontwikkeling B.V., 013 535 21 35

Imre van der Meulen, communicatieadviseur, 013 542 88 05

Thomas Heesters, woordvoerder wethouder milieu, 013 542 99 52

Bezoekadres
Stadhuisplein 130

Postadres
Postbus 90155
5000 LH Tilburg

Doorkiesnummer
013 542 88 05