Gemeente Noordenveld


English
Deutsch

Burgemeester neemt nieuwe brandweerwagen in ontvangst

Gepubliceerd op: 11 september 2006

Burgemeester J.H. van der Laan ontvangt op vrijdag 15 september 2006 de sleutels van een nieuwe brandweerwagen voor de brandweerpost Roden. Hij krijgt de sleutels om 17.30 uur in de kazerne aan de Schoolstraat 13 in Roden overhandigd van de heer A. Wielink die de leverancier HDS brandweertechniek uit Hoogeveen vertegenwoordigt.

Het nieuwe brandweervoertuig is een Mercedes Atego 1425 F. De wagen is de opvolger van de Magirus Deutz, die sinds 1978 is ingezet door de brandweer in Roden. De Magirus is op 30 april 2006 geschonken aan de Poolse partnergemeente Tarnowo Podgorne, waar hij ongetwijfeld nog vele jaren goede diensten zal bewijzen. De Mercedes Atego komt na een inwerkperiode op de eerste uitruk te staan. Een eerste inzet heeft reeds plaatsgehad bij een uitslaande brand: bij de brand in Galerie Aan de Vaart is de wagen naar alle tevredenheid ingezet. Het voertuig is inzetbaar voor de taken die in de Brandweerwet en de Verordening brandveiligheid en hulpverlening staan, te weten het verlenen van repressieve basiszorg (brandbestrijding, hulpverlening aan mens en dier, waterongevallen en incidenten met gevaarlijke stoffen). Daarnaast kan de Mercedes ingezet worden bij:


- het beperken en bestrijden van milieu-incidenten;
- het reinigen van wegen en terreinen bij ongevallen;
- het verrichten van overige diensten waarvoor de brandweer door haar paraatheid, uitrusting en technische kennis de meest aangewezen organisatie is.

Het voertuig is efficiënt en overzichtelijk ingericht zodat alle gereedschappen gemakkelijk gepakt kunnen worden. De cabine is uitgevoerd voor het vervoer van maximaal zeven personen: de chauffeur/pompbediener, de bevelvoerder en vijf manschappen. In de cabine zijn de C2000 mobilofoon en de C2000 portofoons geplaatst.

Crash Recovery System
Het voertuig beschikt ook over het Crash Recovery System (CRS), waarmee op de plaats van het ongeval snel en eenvoudig belangrijke technische gegevens van alle betrokken voertuigen opgevraagd kunnen worden. Door het invoeren van het kenteken op de computer wordt contact gemaakt met de database van de Rijksdienst voor het wegverkeer, waarna binnen enkele seconden het merk en type auto op het beeldscherm verschijnt. Op deze wijze kunnen de gegevens van meerdere voertuigen naast elkaar worden opgeroepen.

Naast de exacte locatie en technische specificaties van potentieel gevaarlijke onderdelen van de autos, geeft het systeem ook aan, hoe ze op een snelle en verantwoorde manier kunnen worden uitgeschakeld. Het Crash Recovery System bevordert zodoende een snelle en veilige reddingsoperatie. Het CRS is geheel in overeenstemming met de filosofie, dat kennis en informatie voor hulpverleners net zo belangrijk zijn als het kunnen werken met de juiste gereedschappen.

Roden, 11 september 2006