Excellence scholarships voor ruim vijftig UvT-studenten Opvallend groot aantal vrouwen onder beurswinnaars

Op vrijdag 15 september ontvangen 53 bachelors uit handen van rector magnificus Frank van der Duyn Schouten een zogeheten excellence scholarship. Voor deze oorkonde, met een beurs van bijna 3000 euro, komen studenten van de Universiteit van Tilburg in aanmerking die hun bachelordiploma binnen drie jaar behalen met tenminste een acht gemiddeld. De beurs is bedoeld om een aansluitende masteropleiding - in binnen- of buitenland - te volgen.

De Universiteit van Tilburg heeft het Excellence scholarship in 2004 ingesteld om waardering te tonen voor studenten die goede studieprestaties leveren. Voor het scholarship bestaat veel belangstelling van studenten, die zich zelf moeten aanmelden om in aanmerking te komen voor de regeling. De beurs die de studenten ontvangen moet gebruikt worden om een masteropleiding in binnen- of buitenland te volgen. De hoogte van de beurs is ? 2981,76, 12 x het maandbedrag basisbeurs voor een uitwonende student. Het volgen van een deel van de studie in het buitenland wordt de Universiteit van Tilburg sterk aangemoedigd. Om het volgen van een masteropleiding in het buitenland te stimuleren wordt daarom, bovenop de beurs, het verschil in collegegeld met het Nederlandse wettelijk tarief vergoed (met een maximum van ? 5000,-).

Opvallend is het grote aantal vrouwelijke kandidaten: van de 53 studenten zijn er 42 van het vrouwelijk geslacht. Onder de beurswinnaars zijn acht buitenlandse studenten (3 Chinezen, 3 Duitsers, 1 Zwitser en 1 Wit Rus). Voor zover nu bekend zetten 7 van de 53 studenten die de beurs ontvangen in het studiejaar 2006-2007 hun masterstudie in het buitenland voort (Engeland 3; Duitsland, Australië, Spanje en Canada elk 1). Sommige studenten verblijven al in het buitenland en kunnen de uitreiking niet bijwonen. 8 van de 53 studenten zijn toegelaten tot een onderzoeksmaster (Tilburg, Nijmegen, Maastricht).

De student met het hoogste gemiddelde is Giesje Nefs (psychologie) met meer dan een 9 gemiddeld. Opvallend gepresteerd heeft ook Nieke Schouten (algemene economie). Zij heeft in de afgelopen jaren ook nog het conservatorium gedaan, eveneens met bijzonder goede resultaten. Een groot deel van deze excellente studenten heeft naast hun bachelorstudie het zogeheten Honours Programme gevolgd.

De feestelijk uitreiking wordt voorafgegaan door een rede van rector magnificus Van der Duyn Schouten en een lezing door Anton Hemerijck. Hij is momenteel secretaris van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en bijzonder hoogleraar Vergelijkende analyse van de Europese verzorgingsstaat aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij studeerde eerst economie in Tilburg en daarna politieke wetenschappen in Oxford, waar hij in 1992 promoveerde op het proefschrift 'The Historical Contingencies of Dutch Corporatism'

Noot voor de pers
De bijeenkomst vindt plaats op vrijdag 15 september om 14.00 in zaal DZ 2 (voor de locatie op de campus: zie www.uvt.nl/plattegrond. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met studentendecaan drs. Jan Lendfers (013 466 2838, e-mail adres J.J.W.G.Lendfers@uvt.nl) of voorlichter drs. Pieter Siebers (013 466 2004, P.H.C.Siebers@uvt.nl). Persberichten van de UvT staan ook op Internet: www.uvt.nl/persberichten/. Informatie over deskundigen van de UvT, zie: www.uvt.nl/webwijs/.