Universiteit Maastricht

13 september 2006
Europese Public Health opleidingen komen samen in Maastricht ASPHER conferentie 15-17 september

De jaarlijkse conferentie van alle public health opleidingen in de Europese regio, verenigd in ASPHER, vindt dit jaar plaats in Maastricht. De conferentie duurt drie dagen (van 15 t/m 17 september) en vormt de afsluiting van het vijfde lustrum van de Faculteit der Gezondheidswetenschappen. Tegelijk wordt hiermee het officiële startsein voor de nieuwe UM-bacheloropleiding European Public Health gegeven. Zon 175 deelnemers buigen zich over het centrale thema "The next 40 years of unity and diversity in the education of Public Health".

De congresorganisatie heeft enkele grote namen naar Maastricht gehaald. De eerste keynote speaker, Zsuzsanna Jakab, is directeur van het European Centre for Disease Prevention and Control in Stockholm. De titel van haar lezing luidt "Responding to Europes fifth freedom the Challenges of communicable diseases in Europe". Andrzej Ry, Directeur-Generaal van het directoraat Public Health and Risk Assessment van de Europese Commissie spreekt op zaterdag 16 september over het nieuwe public health programma voor de periode 2007-2013 dat de Europese Commissie nu aan het voorbereiden is Nu de contouren van dit programma zichtbaar worden, wordt ook de betekenis voor de public health opleidingen steeds duidelijker. Ook voor de overige programmaonderdelen zijn internationaal gerenommeerde sprekers ingevlogen uit negen Europese landen.

Op de tweede conferentiedag wordt ook de nieuwe UM-bacheloropleiding European Public Health (EPH) officieel ten doop gehouden. Deze unieke opleiding in Europa maakt studie van euregionale, internationale en Europese gezondheidszorg. Niet alleen actuele euregionale maar ook Europese gezondheidsthema´s zoals vogelgriep, fijn stof of voedselveiligheid leveren input aan de nieuwe bacheloropleiding. Na hun afstuderen kunnen deze specialisten met kennis van de grensoverschrijdende en Europese gezondheidszorg aan de slag in heel Europa, dus niet alleen bij de EU in Brussel. Bijvoorbeeld om Europees beleid in het eigen land tot uitvoering te brengen of om grensoverschrijdende zorg met buurlanden te organiseren. Studenten en docenten worden actief geworven in heel Europa, en met succes: het aantal inschrijvingen is met 41 studenten uit allerlei verschillende windstreken boven verwachting.

Noot voor de pers
Uitgebreide informatie over ASPHER 2006 is te vinden op de congreswebsite:
www.unimaas.nl/aspher2006
Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij Tom Kuiper, tel. 043 388 5964, e-mail
t.kuiper@facburfdgw.unimaas.nl
De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992.