TROS

Hilversum, 14-09-2006
Afdeling Marketing & Communicatie

Televisie
VERMIST
Uitzending vrijdag 15 september
Nederland 1 - 22.00 uur

Nieuwe ontwikkelingen in zaak van vermiste goudhandelaar

"Dat hij nog leeft geloven we niet", zegt de enige zus van de vermiste Henk Wildeman, "we zijn bang te horen dat hij is doodgeschoten, maar niets weten is nog erger!" De goudhandelaar Wildeman is spoorloos sinds hij op 17 november 2005 verdween van een camping in Beekbergen. Ook de politie vreest een misdrijf. Gezien de aard van zijn beroep houdt men er ernstig rekening mee dat de man is omgebracht. Belangrijke persoonlijke spullen en medicijnen waren achtergebleven in zijn chalet op de camping. Van zijn bankrekening is sinds de verdwijning geen geld meer afgehaald.

Onderzoek van VERMIST leidde tot een reeks van nieuwe feiten en vermoedens. Wildeman zou gezien zijn in Amsterdam, maar mogelijk ook vanwege duistere zaken zijn geliquideerd. Een anonieme bron spreekt over een oplichtingszaak waarbij het slachtoffer een half miljoen afhandig gemaakt zou zijn door Wildeman en een zakenpartner.

"Als broer en zoon was Henk een lieverd" , zegt de zus van de handelaar in edelmetalen, "altijd druk met geld verdienen. Niet steeds op de juiste manier, daar heeft hij ook voor gezeten. Maar hij gaf dat geld dan weer weg om anderen te helpen."

NOODKREET VAN POLITIE IN VERMIST: WAAR IS HET LICHAAM VAN DEBORAH?

De politie Amsterdam-Amstelland doet vrijdag in VERMIST een uiterste poging om informatie te krijgen over Deborah Rosiek. De Amsterdamse vrouw verdween op 18 juni 2003, hoogzwanger van een tweeling. Al snel werd haar vriend Hans P. aangehouden op verdenking van drievoudige moord. Maar de ex-politieman moest bij gebrek aan bewijs weer worden vrijgelaten. Ondanks het feit dat er bloedspatten waren aangetroffen in de woning van de verdachte.

Toen er begin dit jaar nieuwe aanwijzingen tegen P. kwamen, werd hij opnieuw in hechtenis genomen. Vorige week werd zijn voorarrest verlengd. Maar tot intens verdriet van haar moeder Rosita is er nog altijd geen spoor van Deborahs lichaam. "Hans heeft mijn dochter vermoord. Hij alleen kan vertellen waar haar lichaam is." Duikers zochten op aanwijzing van een tipgever tevergeefs in het IJsselmeer. De tipgever had verklaard dat Hans hem verteld had dat hij het lijk van Deborah met zijn boot in de buurt van het eiland Pampus had gedumpt. Maar de getuige heeft inmiddels zijn verklaring ingetrokken. De politie hoopt nu - met hulp van VERMIST- andere getuigen te vinden die informatie hebben over de verdachte of weten waar Deborah is. Deze informatie kan van nut zijn bij de reconstructie die binnenkort plaatsvindt van de laatste dag van Deborahs leven.

VERMIST was in het afgelopen seizoen opnieuw één van de kijkcijferhits van de publieke omroep met een gemiddelde kijkdichtheid van 1,8 miljoen.

Als bijlage verkrijgbaar: foto's Deborah Rosiek en Henk Wildeman.