Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


PERSBERICHT

Amsterdam, 15 september 2006

De Baarsjes en Stichting Westermoskee ondertekenen convenant

Werken aan de toekomst

Stadsdeel De Baarsjes en de Vereniging Westermoskee (Milli Görü_) zetten hun handtekening onder het convenant Werken aan de Toekomst . Hierin maken zij concrete afspraken over hoe de liberale koers van de Vereniging Westermoskee wordt voortgezet.

Zowel de Stichting Federatie Milli Görü_ Noord Nederland als het Duitse hoofdkantoor in Keulen onderschrijven (als bijlage) de afspraken die stadsdeel De Baarsjes en de Vereniging Westermoskee nu met elkaar maken. In een aparte overeenkomst zijn ook tussen vereniging Westermoskee, Woningcorporatie Het Oosten (dat o.a. woningen, bedrijven en de nieuwe Westermoskee bouwt) en Manderen bv (de toekomstige eigenaar van de Westermoskee) afspraken van gelijke strekking gemaakt.

Het convenant Werken aan de Toekomst is een herbevestiging en meer concrete uitwerking van het in 2005 door beide partijen ondertekende Contract met de Samenleving.

Voorzetting liberale koers

In het convenant Werken aan de Toekomst verklaart de Vereniging Westermoskee onder andere haar eerder ingezette liberale koers voort te zullen zetten. Onder die liberale koers wordt verstaan het respecteren van de grondslagen van de Nederlandse Grondwet, het blijven verdedigen van de vrije meningsuiting, het blijven bevorderen van de emancipatorische verhoudingen onder de leden, zorgdragen voor de voorbeeldwerking in Amsterdam en daarbuiten, het tegengaan van radicalisering onder de leden, de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de moskeeën blijven onderschrijven en het stimuleren van het preken in de Nederlandse taal.

Raad van Toezicht

De vereniging Westermoskee garandeert dat zij financieel en juridisch onafhankelijk blijft opereren van zowel Milli Görü_ Noord Nederland als ook Milli Görü_ Duitsland. Om te controleren komt er een Raad van Toezicht waarvan één lid wordt benoemd door het Amsterdams Centrum voor Buitenlanders, één lid door Het Oosten en één lid door de Vereniging Westermoskee.

De Vereniging Westermoskee komt nog dit najaar met een maatschappelijk actieprogramma 2007, zoals afgesproken in het convenant. Dit actieprogramma wordt aan de Raad van Toezicht voorgelegd.

Waarom een convenant?

Aanleiding voor het opstellen van het convenant Werken aan de Toekomst was de bestuurswisseling binnen Stichting Federatie Milli Görü_ Noord Nederland (MGNN), medio mei. Deze bestuurswisseling vond mede onder invloed van het Duitse hoofdkantoor van Milli Görü_ plaats, formeel de Islamitische Gemeinschaft Milli Görü_ (IGMG). Van deze laatste vereniging wordt beweerd dat zij meer radicaal is dan MGNN. De vrees bestond dat ook het bestuur van de nieuw te bouwen Westermoskee van Milli Görü_ haar liberale koers onder druk van Noord Nederland en Duitsland zou moeten opgeven. Dat nu zou weer een bedreiging vormen voor de tot dusver vruchtbare samenwerking tussen stadsdeel De Baarsjes en de Vereniging Westermoskee.

Met het convenant Werken aan de Toekomst hebben beide partijen hun vertrouwensrelatie willen herbevestigen en streven zij naar het verder concretiseren van het Contract met de Samenleving.

Vooruitlopend op de ondertekening is eerder deze week overigens al vrijstelling verleend voor het bouwplan Witte de Withstraat / Baarsjesweg. Dit maakt de bouw van o.a. een woongebouw en bedrijfsruimten (waaronder maatschappelijke voorzieningen) mogelijk.


---

voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Rinze van Opstal van de afdeling Communicatie,

telefoon: 020 5892 762 of 06 1299 1741.


----------