Gemeente Drechterland

15-9-2006
Trends en ontwikkelingen onder West-Friese jongeren (10-15 jaar) in beeld
Bijna zevenduizend West-Friese jongeren van tien tot en met vijftien jaar worden in de komende tijd benaderd met vragen over hun leefsituatie. Hoe besteden ze hun vrije tijd, wat vinden ze van het aanbod aan sport, spel en cultuur in hun woonplaats, lezen ze wel eens een krant en wat zijn hun plannen voor de toekomst?

Het project wordt uitgevoerd in opdracht van de twaalf West-Friese gemeenten door onderzoeksbureau I&O Research.

De nadruk van de peiling ligt op schoolbeleving, vrije tijdsbesteding en de thuissituatie van de jonge jeugd. Ook gezondheid is een belangrijk onderdeel: hoe staat het met het gewicht, voeding en beweging? Verder wordt het gebruik van alcohol en andere middelen bevraagd. En er wordt gekeken of de West-Friese jongeren mentaal âgoed in hun velâ zitten: voelen ze zich gelukkig, hebben ze genoeg vrienden en hoe gaan ze met eventuele problemen om?

Internetpesten
Daarnaast komt het lokale jeugdbeleid aan de orde: zijn de jongeren tevreden over de mogelijkheden voor sport, spel en uitgaan in hun woonplaats of missen zij bepaald aanbod? Hoe denken ze over de veiligheid in hun woonbuurt? Zouden ze willen meepraten over het gemeentelijk jongerenbeleid? Nieuwe ontwikkelingen zoals pesten via internet en het aantal uren dat jongeren âonlineâ zijn, komen eveneens aan bod.

De Jeugdmonitor West-Friesland is voor gemeenten en andere beleidsmakers een belangrijke bron van informatie: wat zijn de punten van zorg en op welke terreinen doen de Westfriese jongeren het juist uitstekend? Omdat het onderzoek doorlopend is, werken de metingen ook als evaluatie van gevoerd beleid. De jeugdmonitor slaat een brug tussen vraag en aanbod, waardoor het beleid beter op de behoeften van jongeren kan worden toegesneden.

Het onderzoek werd in 2001 voor het eerst gehouden. Vorig jaar was de beurt aan de leeftijdsgroep van zestien- tot en met 23-jarigen. Zij beantwoordden onder meer vragen over hun (bij)baan, financiën, opleiding, arbeidsperspectief, uitgaan, leefstijl en woonwensen. De resultaten hiervan worden dit najaar bekend gemaakt.

Het enquêteren start op 21 september. Via willekeurige steekproeftrekking wordt bijna eenderde deel van alle jongeren in de regio geselecteerd. Deze jongeren ontvangen thuis een aankondigingbrief en enkele dagen later brengt een enquêteur de vragenlijst langs die in de eigen tijd kan worden ingevuld. De lijst wordt op afspraak weer thuis afgehaald. Onder de jongeren die meedoen worden geldprijzen verloot.

De lijsten worden geanonimiseerd verwerkt zodat de antwoorden niet zijn te herleiden tot individuele jongeren. De resultaten van het onderzoek worden gevat in rapporten, waarvan een publiekssamenvatting via de gemeenten beschikbaar is. Ook worden de uitslagen via de pers bekend gemaakt.

Meer informatie over het onderzoek kunt u krijgen bij I&O Research: 0229 298967.

---