Gemeente Hoogeveen

15 september 2006
Afzender: college van B&W
Deskundigen denken mee over sociale toekomst Hoogeveen Na de ruimtelijke structuurvisie, die Hoogeveen ontwikkelde samen met de vermaarde stedenbouwkundige Ashok Bhalotra, volgt komend jaar de sociale structuurvisie. Daarin staat de vraag centraal: hoe ziet de Hoogeveense samenleving er in 2017 uit? Dit keer wil de gemeente de visie op eigen kracht ontwikkelen, maar uiteraard niet zonder te luisteren naar partners en deskundigen.

Aanstaande maandag treden de eerste twee deskundigen aan: econoom Wim Derks gaat in op de gevolgen van de structurele bevolkingsdaling in Nederland en CDA-kamerlid Margreet Smilde geeft haar visie op de toekomst van de zorg. Alle belangstellenden - organisaties en bewoners â zijn maandag 18 september 2006 vanaf 19.45 uur welkom in het raadhuis om mee te kijken in de glazen bol. De bijeenkomst van maandag is de eerste van drie. Op woensdag 27 september 2006 en maandag 9 oktober 2006 volgen nog twee sessies met deskundige toekomstverkenners.

Bevolkingsdaling heeft grote gevolgen

Wim Derks is econoom aan de Universiteit van Maastricht. In februari 2006 publiceerde hij met twee andere onderzoekers de studie âStructurele bevolkingsdaling. Een urgente nieuwe invalshoek voor beleidsmakersâ. In het rapport berekenen zij dat de bevolking van Nederland tussen nu en 2035 nog licht groeit en daarna gaat dalen. De groei tot 2035 concentreert zich in de Randstad, de perifere regioâs zullen al veel eerder te maken krijgen met de bevolkingsdaling. Die heeft uiteraard grote gevolgen voor woningbouw, economie en de fileproblematiek, maar uiteindelijk ook voor allerlei andere beleidsterreinen.

Woordvoerder nieuwe zorgstelsel

Margreet Smilde is Tweede Kamerlid voor het CDA en was eerder lid van Provinciale Staten van Drenthe. In het parlement was zij de afgelopen periode namens haar fractie onder andere woordvoerder over het nieuwe zorgstelsel.

Smilde heeft ook nog andere relaties met de sociale sector. Zij is voorzitter van de Raad van Toezicht van MEE-Drenthe, de organisatie voor informatie, advies en ondersteuning van mensen met een beperking.

Discussie

Tijdens de bijeenkomst van maandag 18 september 2006 geven beide sprekers een korte inleiding. Daarna is er volop gelegenheid voor de aanwezigen om met hen en met elkaar in discussie te gaan. De bijeenkomst staat onder leiding van Sjoerd Dijkstra, voormalig hoofd voorlichting van de provincie Drenthe.

Afronding zomer 2007

Het project sociale structuurvisie 2017 gaat ruim een jaar duren. Rond de volgende zomer zou de gemeenteraad van Hoogeveen de visie moeten vaststellen. De visie zal de komende jaren richting geven aan het gemeentelijk beleid voor welzijn, onderwijs en zorg.

Bij het opstellen van de visie wil de gemeente zich laten inspireren door partners en deskundigen. Daarom worden personen en organisaties in Hoogeveen die zich betrokken voelen van harte uitgenodigd mee te doen. Via de gemeentelijke website
(www.hoogeveen.nl/socialestructuurvisie) en tijdens de bijeenkomsten, kunnen mensen zich opgeven om geïnformeerd te blijven over de voortgang van het project (via e-mail-berichten) of om actief mee te denken.

Voor meer informatie over het project sociale structuurvisie 2017 kunt u terecht bij de projectmanager, Gea Lunsing, tel. 0528 281389.