Verpleging en verzorging stelt eisen aan nieuwe regering

Nu91

De kwaliteit van verplegen en verzorgen is in goede handen bij verpleegkundigen en verzorgenden en dat wil NU'91 zo houden. Daarom stelt NU.91 eisen aan de komende regering in haar Politiek Manifest. Door aan deze eisen tegemoet te komen zorgt de regering ervoor dat 400.000 verpleegkundigen en verzorgenden hun vak kunnen blijven uitoefenen onder betere omstandigheden en zullen minder professionals de zorg verlaten en meer mensen in de gezondheidszorg willen werken.

De essentie van het beroep
De regering moet kwaliteit van de professionals in de zorg waarborgen. Het vervangen van gekwalificeerde medewerkers door anders gekwalificeerden is alleen acceptabel als het de kwaliteit, doelmatigheid en toegankelijkheid van de zorg ten goede komt. De overheid moet meer investeren in professionaliteit en permanente educatie. Subsidies voor kennisontwikkeling, deskundigheidsbevordering, onderzoek en innovatie van verpleegkunde en zorg zijn daarvoor noodzakelijk.
NU.91 heeft onderzoek gedaan naar de zwaarte van zorg. NU.91 wil dat de overheid geld ter beschikking stelt voor vervolgonderzoek, waarbij de relatie wordt gelegd tussen zwaarte van zorg, werkdruk, arbeidsproductiviteit en de uitval van verpleegkundigen en verzorgenden. De overheid moet zorgen voor implementatie van de uitkomsten van dit onderzoek.
De regering moet veel meer aandacht besteden aan preventie van ziekte. Verpleegkundigen en verzorgenden spelen een cruciale rol als het gaat om het bevorderen van een gezonde leefstijl . De overheid moet die rol actief, financieel stimuleren.

De waarde van verplegen
De regering moet in de totstandkoming van haar beleid rekening houden met de economische waarde van verplegen. Niet het (loon)kostenaspect, maar de waarde van verplegen; dat wat het de Nederlandse samenleving oplevert, moet leidraad zijn in de besluitvorming over arbeidsproductiviteit.

Instroom van nieuwe verpleegkundigen en verzorgenden
Nederland vergrijst. Ook de verpleegkundige en verzorgende beroepsgroep vergrijst. Willen we in de toekomst nog verpleegkundigen en verzorgenden hebben, dan zal de overheid nu een actief wervingsbeleid voor verpleegkundigen en verzorgenden moeten inzetten. NU'91 wil dat er voldoende stageplaatsen worden gecreëerd, die aansluiten bij de opleiding van studenten verpleging en verzorging. Alleen dan kan voldoende instroom van verpleegkundigen en verzorgenden voor de toekomst gewaarborgd worden.

Doorstroom en uitstroom
De overheid moet werkgevers in de gezondheidszorg extra financiële middelen toekennen voor het creëren van loopbaanpaden voor verpleegkundigen en verzorgenden. De overheid moet voldoende geld beschikbaar stellen om goede primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden en levensfasebeleid in de zorgsector te financieren. Alleen dan zullen voldoende mensen voor de zorg kiezen en met plezier en trots in deze sector blijven werken.

Verpleegkundig en verzorgend leiderschap
Verpleegkundigen en verzorgenden vormen de grootste beroepsgroep in de gezondheidszorg. Beleids- en besluitvorming komen te vaak tot stand zonder betrokkenheid van onze beroepsgroep. Dat moet op alle niveaus veranderen. De regering moet waarborgen dat verpleegkundigen en verzorgenden meer zeggenschap krijgen over het beleid en de verdeling van geld in de gezondheidszorg. Instellingen in de gezondheidszorg moeten worden verplicht om een verpleegkundige in de top aan te stellen.

Over vernieuwingen in de zorg (marktwerking, de Wmo en hervorming van de AWBZ) Vernieuwing in de zorg en nieuwe wet en regelgeving zijn alleen acceptabel als zij de kwaliteit van de zorg verbeteren en verpleegkundigen en verzorgenden in staat stellen om hun professionele verantwoordelijkheid waar te maken. De regering moet de kwaliteit in de zorg beter waarborgen. In haar beleidsvorming moet de regering meer gebruik maken van de professionele kennis van verpleegkundigen en verzorgenden.

NU'91 is de grootste beroepsorganisatie van verpleegkundigen en verzorgenden in Nederland. De organisatie behartigt de beroepsvoorwaardelijke belangen van 22.000 leden.


---
Noot voor de pers,