Politie Groningen

Vrijdag 15 september 2006

Provincie Groningen, 15-09-2006

Groningen: man aangehouden voor huiselijk geweld

De politie heeft donderdagnacht een 18-jarige man uit Groningen in de Noorderbinnensingel aangehouden. De man had zijn 16-jarige vriendin uit Utrecht geslagen. Buurtbewoners hoorden lawaai en hebben de politie gewaarschuwd. De man is aangemeld voor het
hulpverleningstraject huiselijk geweld. Geweld kunt u altijd melden bij de politie. Politie en justitie beschouwen geweld in huiselijke kring niet als een privé-probleem.

Groningen: roodlichtcontrole

De politie heeft donderdagmiddag op diverse locaties in de stad een roodlichtcontrole gehouden in het kader van de landelijke campagne Rij met je hart. Op de Friesestraatweg, Kraneweg, Westersingel en de Oude Ebbingestraat werden drie fietsers bekeurd voor het fietsen door het rode licht. Zij kregen een bekeuring van 50 euro.

Groningen: bromfietscontroles

De politie heeft donderdagmiddag op de Rademarkt bromfietsers gecontroleerd. In totaal werden 66 bromfietsen aan een controle onderworpen. Hierbij werden 42 bekeuringen uitgeschreven voor verschillende overtredingen: constructiesnelheid 24x, geen bromfietscertificaat 5x, niet kunnen tonen van bromfietscertificaat 2x, geen helm 3x, niet verzekerd 2x. Tenslotte werden nog 6 bekeuringen uitgeschreven voor overtredingen als slechte remmen. Van twee bestuurders werd het kenteken ingevorderd, vanwege de constructiesnelheid. De bromfiets van een 20-jarige man uit Leek had een constructiesnelheid van 2 kw. Dat komt overeen met circa 80 km/uur, terwijl 45 km/uur is toegestaan. Zijn kenteken werd ingevorderd hij krijgt proces-verbaal. Een 18-jarige Stadjer reed op een bromfiets die iets meer dan 2 kw telde. Zijn kenteken werd ingevorderd. Dit was de tweede keer dat hij betrapt was. Bij een derde keer wordt zijn bromfiets in beslag genomen. Tegen de twee snelle heren wordt proces-verbaal opgemaakt. Tenslotte viel een 20-jarige Stadjer door de mand toen hij donderdagavond op de Radebinnensingel een surveillerende agent kruiste. Toen hij de agent zag, ging het gas erop. Na een kort rondje kwamen ze weer uit op de Radebinnensingel en de bromfietser kwam ten val. Hij reed zonder helm, voerde geen verlichting, zijn bromfiets was niet verzekerd en hij reed zonder geluiddemper en maakte hierdoor veel lawaai. De bromfiets wordt aan een nadere controle onderworpen. De coureur krijgt proces-verbaal.

Oostwold: motorrijder belandt in sloot

Een 40-jarige motorrijder uit Leek is donderdagmiddag op de Hoofdstraat in Oostwold gewond geraakt. Een 40-jarige automobiliste uit Tolbert reed in tegenovergestelde richting en sloeg met haar paardentrailer linksaf. Hierbij liet zij de motorrrijder niet voorgaan. De motorrijder raakte de paardentrailer en kwam in de naastgelegen sloot terecht. Omstanders hebben de man uit het water gehaald. Hij is met diverse verwondingen naar het ziekenhuis overgebracht. De motor is door een bergingsbedrijf uit het water gehaald.

Nieuwe Pekela: koperdieven aangehouden

De politie heeft donderdagmiddag aan de Verlengde Sportlaan in Nieuwe Pekela twee koperdieven aangehouden. Het gaat om een 33-jarige man en een 40-jarige vrouw uit Veendam. De twee werden met een tas vol koper en lood en diverse gereedschappen betrapt in een leegstaande woning. Het tweetal is aangehouden en ingesloten. De aangetroffen goederen zijn in beslag genomen. De politie stelt een nader onderzoek in.

Marum: verkeerscontrole

De politie heeft donderdagmiddag een gezamenlijke verkeerscontrole gehouden aan de A7 bij Marum. In totaal zijn zon 600 voertuigen gecontroleerd. De volgende bekeuringen zijn uitgeschreven: niet tonen rijbewijs (21x), niet tonen kentekenbewijs (14x), niet tonen kentekenbewijs (3x), technische mankementen (7x), gladde band (1x), gevaar voor afvallende lading (1x), aanhangwagen zonder kenteken (2x), geen E-rijbewijs (1x), geen gordel (1x), niet handsfree bellen (1x). Ook in het vrachtverkeer zijn diverse overtredingen geconstateerd: gevaarlijke stoffen niet goed vastgezet, chauffeur zonder chauffeursdiploma, onvoldoende rust, overbelading (2x), geen breedtemarkering. Er zijn zon 60 vrachtwagens gecontroleerd. Bij de controle zijn bovendien 344 blaastesten afgenomen. Geen van de gecontroleerde automobilisten was onder invloed. De controle is gehouden in samenwerking met de Koninklijke Marechaussee, Koninklijke Landelijke Politiediensten, Centraal Bureau Motorrijtuigenbelasting, Inspectie Verkeer- en Waterstaat, Douane en de Voedsel- en Warenautoriteit.

Bedum/Hoogezand: rijbewijzen ingevorderd

De politie heeft donderdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 46-jarige automobilist uit Bedum. De man reed over de Kerkuil in zijn woonplaats. Hij bleek bij controle onder invloed van meer dan 3 promille alcohol! De politie maakt proces-verbaal op.

Ook een 36-jarige automobilist uit Sappemeer moest zijn rijbewijs inleveren. Hij reed over de Hoofdstraat in Hoogezand en was onder invloed van 1,6 promille alcohol. Hierop is zijn rijbewijs ingevorderd.

Appingedam: snelle bromfiets zonder kenteken

De politie maakt proces-verbaal op tegen een 21-jarige bromfietser uit Appingedam. Agenten zagen hem met hoge snelheid op de Wijkstraat rijden. Zijn bromfiets had ook geen kentekenplaten.

Provincie Groningen: snelheidscontroles

De politie heeft donderdag op diverse plaatsen een snelheidscontrole gehouden.

Sint Annen, N993: aantal geregistreerde voertuigen: 276, aantal overtredingen: 9, hoogst gemeten snelheid: 116 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

Vlagtwedde, N976: aantal geregistreerde voertuigen: 264, aantal overtredingen: 16, hoogst gemeten snelheid: 76 km/uur, maximum toegestane snelheid: 60 km/uur.

Harkstede, N986: aantal geregistreerde voertuigen: 417, aantal overtredingen: 37, hoogst gemeten snelheid: 80 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Zandeweer, N999: aantal geregistreerde voertuigen: 527, aantal overtredingen: 20, hoogst gemeten snelheid: 106 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

Loppersum, Wijmersweg: aantal geregistreerde voertuigen: 254, aantal overtredingen: 10 , hoogst gemeten snelheid: 70 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.