Provincie Noord-Holland

PERSBERICHT

PvdA stelt schriftelijke vragen en wil debat in Provinciale Staten Noord-Holland

PvdA: 'Provinciebestuur moet kleur bekennen in discussie over kernenergie'

De PvdA wil dat er snel een debat komt over kernenergie in Provinciale Staten van Noord-Holland. Om dit te bevorderen heeft PvdA-fractievoorzitter Peter Visser schriftelijke vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten. Hierin wordt het provinciebestuur uitgedaagd eindelijk eens kleur te bekennen in de discussie over kernenergie. De PvdA wil van Gedeputeerde Staten weten hoe men denkt over de mogelijkheden en risico's van kernenergie als methode van elektriciteitsopwekking.

In februari van dit jaar zette de PvdA het onderwerp al eens op de agenda van Provinciale Staten. Dit gebeurde naar aanleiding van uitspraken van CDA-fractievoorzitter Jaap Bond dat hij graag een nieuwe kerncentrale zou bouwen in de Kop van Noord-Holland. De PvdA is geen voorstander van de bouw van zo'n kerncentrale en wilde van Gedeputeerde Staten weten wat haar mening is. Het provinciebestuur gaf toen aan later hierop terug te zullen komen, waarna een debat in Provinciale Staten zou kunnen volgen. Ook het CDA en de VVD in Noord-Holland gaven aan hierover een debat aan te willen gaan. Dit debat heeft echter nog altijd niet plaatsgevonden.

PvdA-fractievoorzitter Peter Visser: 'Wereldwijd lijkt er een duidelijke opleving te zijn in de belangstelling voor kernenergie als elektriciteitsopwekking. Ook in Nederland mag hiervan gesproken worden, gezien de sterke aandacht voor het onderwerp en de uitgesproken gedachte vanuit staatssecretaris Van Geel tot de bouw van een nieuwe kerncentrale in Nederland. Vanuit het CDA in Noord-Holland is daarvoor al het aanbod gedaan dat deze centrale in Noord-Holland gebouwd mag gaan worden. Gedeputeerde Staten houden zich echter opvallend op de vlakte in deze discussie. Met onze schriftelijke vragen dagen wij hen uit hierover nu wel eens kleur te bekennen'.

De PvdA is tegen het bouwen van nieuwe kerncentrales. Visser: 'Het lijkt aantrekkelijk voor het reduceren van de uitstoot van COâ'', dat immers bijdraagt aan klimaatverandering. Maar, voor het verwerken van het afval van kerncentrales is nog altijd geen enkele oplossing gevonden. Kernafval blijft zeker zo'n 240.000 jaar gevaarlijk. Het wordt nu allemaal opgeslagen, maar iedereen voelt ook wel dat je afval niet zo lang veilig kunnen bewaren". Het gemak waarmee hier overheen wordt gestapt verbaast de PvdA. "Je zadelt heel veel volgende generaties op met jouw probleem. Wij vinden dit onethisch en ook niet getuigen van goed rentmeesterschap. Volgens ons zou de provincie er dan ook veel beter aan doen om meer te investeren in energiebesparing en echt schone vormen van energieopwekking. Dan maak je een echt veilige reductie in COâ''-uitstoot mogelijk en zadel je niemand met je afval op" aldus Visser.


*** EINDE PERSBERICHT ***