De Unie


15/09/2006
Horeca-cao gewijzigd!
Culemborg, 15 september 2006 - Vakbond De Unie en Koninklijke Horeca Nederland hebben aanvullende afspraken gemaakt binnen de huidige Horeca-cao. De aanpassingen waren nodig in verband met gewijzigde wetgeving alsmede op grond van een evaluatie door cao-partijen van onderdelen van de cao.

Belangrijkste aanpassingen
De belangrijkste aanpassingen betreffen enerzijds het opnemen van de regels over aanwezigheidsdiensten en anderzijds het aanpassen van de bepaling over âgeen werk, geen loonâ in artikel 12. Eerder dit jaar werd de pensioenregeling reeds aangepast en verbeterd (materieel + 0,5%). Voorts voorziet de huidige cao al in enkele salarisverhogingen:1,25% per 1 oktober 2005,1% per 1 juli 2006 en 1% 1 juli 2007.

Aanwezigheidsdiensten /Slaapdiensten
De wet is per 1 juni 2006 veranderd. Sindsdien bepaalt het Arbeidstijdenbesluit dat aanwezigheid op de werkplek zonder te werken maar bijvoorbeeld te slapen om beschikbaar te zijn voor een oproep, niet langer als rusttijd geldt maar als arbeidstijd. In de horeca wordt mede voortkomend uit veiligheids-en beheersvoorschriften gewerkt met aanwezigheidsdiensten. Dat is met name in hotels het geval. Om de gevolgen van de wetswijziging op te vangen en met name kleinere ondernemingen in staat te stellen om individuele afspraken te maken, is een extra bepaling in de cao opgenomen over aanwezigheidsdiensten. Hierin worden ondermeer de arbeidstijden en beloning van aanwezigheidsdiensten geregeld.

Nadere invulling van âgeen werk, geen loonâ, artikel 12 De cao-partijen hebben dit veelbesproken onderdeel van de cao nauwkeurig geëvalueerd. Dat heeft er toe geleid dat is gekozen tot nadere invulling van het principe âgeen werk, geen loonâ. Volgens de nieuwe tekst artikel 12 lid 1 kan het principe van âgeen werk, geen loonâ worden toegepast bij verleende werktijdverkorting en bij die arbeidsovereenkomsten waar de arbeidsduur niet is vastgelegd. Als een onderneming bijvoorbeeld vanwege bedrijfseconomische noodzaak van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid toestemming verkrijgt voor werktijdverkorting kan artikel 12 worden toegepast. In dat geval voorziet de WW in een uitkering voor de betrokken werknemers.

Toekomstbestendig
De Unie is van mening dat de Horeca-cao, inclusief deze aanpassingen, een goede balans laat zien tussen sociaal beleid en benodigde flexibiliteit die beiden in het belang zijn van werknemers en ondernemers in de sector.

---

Meer informatie
Han ter Halle, bestuurder: (0345) 851 086 (kantoor) of 06-52522086