Ingezonden persbericht


Resultaten eerste meting tweejaarlijkse veiligheidsmonitor positief Leerlingen voelen zich veilig op school

Utrecht, 15 september 2006 - Leerlingen voelen zich bijna net zo veilig op school als thuis, dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor, een tweejaarlijks onderzoek van het ministerie van OCW naar de veiligheid in het voortgezet en voortgezet speciaal onderwijs waarvan de resultaten op donderdag 14 september 2006 zijn verschenen. Uit het onderzoek komt naar voren dat 95,1% van de leerlingen zich veilig voelt op school en daarmee voelen ze zich bijna net zo veilig als thuis (95.9%).

"Dit betekent natuurlijk niet dat scholen zich niet meer hoeven in te spannen voor een veilig schoolklimaat", reageert Pieter Hettema, voorzitter van Schoolmanagers_VO. "Uit de meting blijkt dat scholen al heel actief zijn op het gebied van veiligheid. Bijna alle scholen beschikken over een veiligheidsplan en het kleine percentage scholen dat daar nog niet over beschikt is op dit moment bezig om een dergelijk plan op te stellen. Ook de registratie van incidenten is sterk verbeterd zodat er een steeds beter inzicht komt in de aard en de intensiteit van de veiligheidsproblematiek. Zo is bekend geworden dat de impact van internetpesten niet onderschat mag worden. Cijfers laten zien dat één op de drie jongeren wel eens is gepest via e-mail of sms. Cyberpesten is vaak venijniger dan ouderwetse pesterijen omdat het anoniemer en grootschaliger is; met één druk op de knop staat een incident op het internet waardoor de gevolgen voor het slachtoffer nog groter zijn. Schoolmanagers_VO pleit ervoor dat scholen, voor zover dit er nog niet is, actief beleid gaan ontwikkelen op de preventie en bestrijding van pestgedrag."

Preventieve maatregelen, gericht op het terugdringen van schooluitval, zullen er ook toe bijdragen dat het klimaat op scholen prettig is en blijft. Uit de Veiligheidsmonitor wordt duidelijk dat er al veel door scholen wordt ondernomen ter voorkoming van diefstal en spijbelgedrag maar dit kan volgens Schoolmanagers_VO nog scherper worden opgepakt. Scholen zullen deze verantwoordelijkheid samen met ouders maar ook met maatschappelijk werk, gemeenten, politie, jeugdzorg en leerlingen, waar moeten maken. Zij adviseert scholen om het onderwerp actief in te brengen tijdens het overleg met ouderverenigingen.

EINDE PERSBERICHT

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht