Voedsel en Waren Autoriteit

VWA: Claims bij levensmiddelen onderzocht

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) onderzocht 175 voedingsmiddelen op het gebruik van zogenaamde claims. Dertien maal is opgetreden tegen oneigenlijk gebruik van claims. Ook is door de VWA een medische claim aangetroffen op een levensmiddel. Dit is verboden omdat medische claims alleen op medicijnen mogen staan.

Een claim is een tekst die aangeeft dat het levensmiddel bepaalde eigenschappen heeft. Door claims krijgt de consument extra informatie over het levensmiddel boven op de informatie die de fabrikant verplicht op het etiket moet zetten.

De VWA onderscheidt vier categorieën claims: medische claims, gezondheidsclaims, voedingswaarde claims en overige claims. Verreweg de meeste aangetroffen claims zijn voedingswaarde claims, met name gericht op de (lage) hoeveelheid vet die het product bevat. Daarnaast is er in ongeveer een derde van de aangetroffen claims sprake van een claim die valt in de categorie 'overig'. Deze 'overige' claims zijn vaak vaag en betekenisloos, zoals: "perfect geschikt voor de verantwoorde lekkere trek', of: "draagt bij aan een evenwichtige voeding". Dit soort claims kan verwarring wekken bij de consument of zelfs misleiden.

De komende jaren wordt gewerkt aan het implementeren van een Europese verordening voor claims, die de huidige wetgeving gaat vervangen. Het is op dit moment (nog) niet duidelijk of de bovengenoemde vage, 'overige' claims verboden gaan worden door de nieuwe Europese claimsverordening. De VWA dringt er bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op aan zorg te dragen dat de nieuwe claimswetgeving eenduidig geïnterpreteerd kan gaan worden, ook met betrekking tot de 'overige' claims.