Gemeente Harlingen

Controle hondenbezit 2006
15-9-2006
De gemeente Harlingen gaat binnenkort weer een huis-aan-huis controle laten uitvoeren met betrekking tot het hondenbezit in het kader van de hondenbelasting.

De belasting op het houden of bezitten van honden bedraagt in 2006 voor:


* één hond EUR 61,20

* twee honden EUR 136,20

* drie honden EUR 229,20

* vier honden EUR 322,20

* kennel EUR 229,20

Boete als u uw hond niet aanmeldt

De aanslagen over 2006 zijn reeds opgelegd. Van degene die wel houder is of in het bezit is van één of meer honden en daarvoor geen belasting betaalt (of heeft betaald), zal de belasting worden nagevorderd. Bovendien loopt men dan het risico, wanneer sprake is van opzet of grove schuld, dat het verschuldigde belastingbedrag wordt verhoogd met een zogenaamde "vergrijpboete" van maximaal 100%, dit in het kader van de belastingwetten.

Overigens handelt degene, die een hond houdt en daarvoor geen belasting betaalt, in strijd met de wet. Deze overtreding kan leiden tot een proces-verbaal waardoor men een forse geldboete riskeert. Genoemde belastingbedragen kunnen dus flink oplopen.

Controle

De gemeente is van mening, dat een controle op de volledigheid van het hondenbestand noodzakelijk is, omdat alleen op deze manier op een juiste wijze uitvoering kan worden gegeven aan de verordening hondenbelasting. Ook van degene, die reeds een hond heeft opgegeven en daarvoor belasting heeft betaald, wordt gevraagd aan de controle medewerking te verlenen. De controleurs zullen in het bezit zijn van een legitimatiebewijs.

Een verdubbeling van de belastingbedragen en het opmaken van een proces-verbaal kan worden voorkomen, door uw hond op te geven voor de hondenbelasting.

Er zal bij deze controle speciaal worden gelet op het in het bezit hebben van meerdere honden.

Opgave

Opgave kan uitsluitend schriftelijk te gebeuren met vermelding van datum van aanschaf van de hond en wel aan burgemeester en wethouders van Harlingen, Postbus 10.000, 8860 HA Harlingen. Indien dit bezwaarlijk is, kan opgaaf worden gedaan bij de afdeling Middelen en Ondersteuning onderdeel belastingen, Waddenpromenade 1, op werkdagen tussen 08.00 uur en 12.30 uur en op donderdagen ook tussen 15.00 uur en 17.00 uur.