Gemeente Vlist


---

Klimaatbeleid

Klimaatbeleid Vlist betekent winst voor het milieu

Vanaf 2003 voert de gemeente Vlist actief beleid om energie te besparen en uitstoot van CO2 te verminderen. Het zogenaamde klimaatprogramma richt zich met name op woningbouwprojecten, energiebesparende maatregelen voor gemeentelijke eigendommen en het bevorderen van het gebruik van duurzame energie.

Een voorbeeld van het praktijk brengen van milieubeleid is het nieuwbouwproject in Bovenkerk (Stolwijk). In samenspraak met de projectontwikkelaars zijn huizen gerealiseerd die voldoen aan het criterium duurzaam: zowel qua gebruikte materialen, energiebesparende maatregelen, veiligheid en comfort.

Voor alle openbare verlichting, rioolpompen en gemeentelijke gebouwen wordt in de komende jaren groene stroom ingekocht. De gemeente is daarnaast voor huiseigenaren begin dit jaar de actie Energie en comfort gestart. Tijdens deze actie kunnen woningbezitters tegen laag tarief (45 euro) een onderzoek naar mogelijke energiebesparende maatregelen voor hun huis te laten verrichten. Als zij vervolgens besluiten de maatregelen uit te voeren, kunnen zij profiteren van financieel voordeel.

Dit is mogelijk doordat materialen collectief worden ingekocht en de uitvoering van de maatregelen plaatsvindt samen met andere deelnemers.

De gemeente stimuleert en subsidieert het installeren van zonneboilers en zonnepanelen. Het opwekken van duurzame elektriciteit door middel van mestvergisting is helaas nog niet van de grond gekomen. Op dat gebied liggen nog wel kansen.

Meer informatie?

Hebt u interesse om zelf uw woning duurzaam te bouwen of te verbouwen, wilt u meedoen aan de actie Energie en Comfort of hebt u vragen over de andere projecten, neem dan contact op met de gemeente (0182 348400).

Persbericht: Wethouder Noorlander geeft startschot actie energiebesparing

Meer over gemeentelijk klimaatbeleid


---

| |