VVD


15-9-2006

VVD wil harde aanpak malafide hondenhandel

VVD-Kamerlid Janneke Snijder-Hazelhoff vindt dat malafide hondenhandelaren hard aangepakt moeten worden.

In toenemende mate worden door malafide handelaren pups aangeboden die relatief goedkoop en onmiddellijk leverbaar zijn. Deze honden worden onder zeer slechte omstandigheden gefokt en blijken vaak erfelijke afwijkingen of gedragsproblemen te hebben.

In het debat over dierenwelzijn met de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft de VVD-woordvoerster er op gewezen dat burgers goed geïnformeerd moeten worden over deze vorm van handel. Burgers moeten weten dat zij alleen een hond aan moeten schaffen bij een erkende fokker. Uitgangspunt bij het dierenwelzijnbeleid dient een gedeelde verantwoordelijkheid te zijn. Als eerste is dat de eigenaar van de hond, en daarnaast heeft de overheid een belangrijke rol om zorg te dragen voor goed en handhaafbaar welzijnsbeleid. Voor goede voorlichting ligt er volgens de VVD dan ook een taak bij de overheid.

Bij een verplichte Identificatie en Registratie heeft Snijder-Hazelhoff haar twijfels. De vraag is namelijk of deze ingrijpende operatie wel het juiste effect zal hebben. Alleen met het chippen van alle puppies en honden in Nederland is het probleem namelijk niet opgelost. Als de dieren gechipt zijn, moet er wel voldoende controle zijn. De vraag is of dit te handhaven is en het probleem van de malafide hondenhandel daarmee verholpen wordt. De minister heeft aangeven hier onderzoek naar te zullen doen.

14 september 2006

Janneke Snijder-Hazelhoff: j.snijder@tweedekamer.nl