Gemeente Wageningen

Gemeente Wageningen maakt werk van duurzaam inkopen

Burgemeester Geert van Rumund van de gemeente Wageningen heeft op woensdag 13 september jl. de Deelnameverklaring Duurzaam Inkopen ondertekend van het Programma Duurzame Bedrijfsvoering Overheden van SenterNovem. Met de ondertekening geeft de gemeente aan dat zij in het vervolg duurzaamheidaspecten laat meewegen bij haar inkoopbeleid.

'Als gemeente hebben wij een belangrijke voorbeeldfunctie,' aldus de burgemeester. `De Nederlandse overheden geven jaarlijks zo`n 30 miljard euro uit aan inkopen, variërend van een doosje paperclips tot aan de bouw van een bibliotheek. Vanwege dit hoge inkoopvolume kan de overheid met duurzaam inkopen een belangrijke bijdrage leveren aan de verkoop van producten en diensten van bedrijven die duurzaam produceren. De gemeente Wageningen koopt al voor een deel duurzaam in. Zo kopen wij groene stroom in en drinken onze ambtenaren Max Havelaar koffie. Wij kunnen nog beter. Deelname aan het programma zal ons daarbij ondersteunen'. Met de voorbeeldfunctie hoopt de burgemeester dat burgers ook volgen en de vraag naar duurzaam geproduceerde producten bij de industrie zal toenemen.

Directeur Volkert Vintges van de Gelderse Milieufederatie is blij met dit voorbeeld van de gemeente Wageningen. `Wij hopen dat de overige Gelderse gemeenten volgen. Alleen dan kan de rijksdoelstelling van 50% duurzame inkoop in 2010 worden gehaald'. Hij wijst op de voordelen van duurzaam inkopen. `De aanschaf van energiezuinige producten levert voor de gemeente geld op.' Vintges verwijst naar enkele landelijke koplopers. `De gemeente `s Hertogenbosch heeft een landelijke prijs gewonnen. Bij de gemeente Enschede wordt de bedrijfskleding duurzaam ingekocht. De toeleverancier moet ondermeer kunnen aantonen dat de kleding op een milieuvriendelijke manier en voor een verantwoord loon in Zuid-Oost Azië wordt gemaakt'.

Met de ondertekening neemt de gemeente deel aan het Programma Duurzame Bedrijfsvoering Overheden van SenterNovem. Dit programma ondersteunt en adviseert de gemeenten bij de uitvoering van onder andere het duurzaam inkoopbeleid. Uitwisseling van praktijkervaringen en monitoring van de resultaten zijn een belangrijk onderdeel van het programma. Een aantal concrete voorbeelden van duurzaam inkopen zijn ondermeer de aanschaf van schone auto`s, energiezuinige apparatuur, energiezuinige huisvesting, duurzame bedrijfskleding, duurzaam FSC hout in bouwprojecten. SenterNovem is een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken en bundelt kennis van innovatie, energie, klimaat, milieu en leefomgeving.
SenterNovem draagt hiermee bij aan een duurzamere samenleving, met zorg voor mens en milieu. Het programma Duurzame Bedrijfsvoering Overheden voert SenterNovem uit in opdracht van het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu. Het programma geeft voor meer dan 30 productgroepen aan op welke manier de inkoop milieuvriendelijker en rechtvaardiger kan plaatsvinden.