Gemeente Wageningen

College kiest voor gezonde financiële positie

Pas op de plaats om begroting sluitend te krijgen.

Het college van B&W van Wageningen is erin geslaagd om het sociaal profiel van de stad overeind te houden, ondanks het feit dat Wageningen de komende jaren structureel 1,5 miljoen euro moet bezuinigen. De bezuinigingsnoodzaak blijkt uit de concept Programmabegroting 2007-2010. Door een groot aantal bezuinigingsmaatregelen te nemen, kan de begroting sluitend worden gemaakt. Het college kiest er daarmee voor om een gezonde financiële positie te creëren als basis voor een gedegen uitvoering van beleid. Dat betekent ook dat het college de uitvoering uitstelt van het deel van het collegeprogramma waar extra financiële middelen voor nodig waren.

De maatregelen zijn onontkoombaar omdat de gemeente Wageningen net als andere gemeenten veel minder geld van het Rijk ontvangt. Daarnaast kampt de gemeente met een exploitatietekort van De Vlinder en enkele kleine tegenvallers.
In het begrotingsvoorstel heeft het college tevens een aantal knelpunten opgelost, met name uit de voorjaarsnota, voor een bedrag ter hoogte van circa EUR 350.000. Het gaat daarbij om activiteiten waar nog niet eerder structureel een budget voor beschikbaar was. Door dit te doen, wil het college in een vroeg stadium reeds duidelijkheid geven over de te verwachten financiële ruimte in de komende jaren.

Bij de afweging had het college drie belangrijke uitgangspunten voor ogen. Ten eerste wil het college de ambities uit het collegeprogramma handhaven om verder aan de toekomst van Wageningen te kunnen bouwen. Daarnaast vindt het college dat de dienstverlening naar de burger niet achteruit mag gaan en dat de lastendruk voor de burger slechts beperkt mag stijgen. Het resultaat is dat de tarieven voor de ozb met slechts 0,75% stijgen (door het Rijk toegestane verhoging is 2,75%) en de afvalstoffenheffing gelijk blijft.

Het pakket aan maatregelen dat nu voorligt, beschouwt het college als een afgewogen pakket.
De bezuinigingen omvatten 39 concrete maatregelen en hebben betrekking op het vergroten van de inkomsten, bezuinigingen op de bedrijfsvoering en het faseren en schrappen van activiteiten en taken.

De gemeenteraad behandelt de begrotingsvoorstellen van het college in zijn vergadering van 2 november a.s. en stelt dan de definitieve begroting vast. Vervolgens verschijnt er een speciale 'Begrotingskrant'. Daarin kunnen alle Wageningers lezen wat de gemeente het komende jaar gaat doen en wat de inkomsten en uitgaven van de gemeente zijn.