Gemeente Wageningen

Gemeente Wageningen start per 1 oktober Werk Werkt

Zo snel mogelijk weer aan het werk na een bijstandsaanvraag.

Per 1 oktober 2006 verandert er veel voor mensen die een bijstandsuitkering aanvragen bij de gemeente Wageningen. Zij gaan namelijk direct aan de slag met een speciaal reïntegratietraject: Werk Werkt. Het doel van Werk Werkt is dat nieuwe aanvragers zo snel mogelijk betaald werk vinden, waarmee zij weer zelf in hun onderhoud kunnen voorzien. Het traject wordt in opdracht van de gemeente uitgevoerd door Permar WS in Ede.

Een traject Werk Werkt start direct na de uitkeringsaanvraag. Eerst vindt een intakegesprek plaats met de klantmanager Werk Werkt op het CWI in Ede. Binnen een week volgt een introductiebijeenkomst bij Permar WS. Na de introductie begint meteen de eerste werkdag. Een traject Werk Werkt duurt acht weken. De deelnemers zijn 32 uur per week bezig met het traject. De trajecten bestaan uit twee onderdelen, namelijk werken én het zoeken naar werk. Door te werken bij Permar worden werkervaring, arbeidsritme en werknemersvaardigheden opgedaan. Daarnaast biedt Permar ondersteuning bij het vinden van betaald werk. Dit betekent voor de deelnemer: een sollicitatie- en motivatietraining volgen, sollicitatiebrieven (leren) schrijven, CV maken, vacatures zoeken via Internet, etc.
Wanneer het niet gelukt is om gedurende het traject Werk Werkt betaald werk te vinden, krijgt de deelnemer aansluitend een vervolgtraject aangeboden door de gemeente Wageningen. Dit vervolgtraject wordt `op maat' gemaakt, op basis van de ervaringen die zijn opgedaan tijdens het traject Werk Werkt.
Medewerking aan een traject Werk Werkt is verplicht voor iedereen die vanaf 1 oktober 2006 een uitkering WWB aanvraagt bij de gemeente Wageningen. Alleen wanneer sprake is van bijzondere omstandigheden, die het onmogelijk maken om te gaan werken, kan de gemeente besluiten om ontheffing te verlenen. Dit wordt besproken tijdens het intakegesprek Werk Werkt.

Het traject Werk Werkt vormt één van de vele reïntegratievoorzieningen die de gemeente Wageningen inzet om bijstandsgerechtigden te helpen om terug te keren op de betaalde arbeidsmarkt. De gemeenteraad heeft besloten om tot en met 2007 ervaring op te doen met Werk Werkt. In 2007 wordt bekeken of de doelstellingen van Werk Werkt zijn gehaald en zal worden besloten of de aanpak wordt voortgezet.