Gemeente Den Haag

september 2006
Haagse gemeenteraad stemt in met Wmo-plannen (15 september)

Gemeente per 2007 aanbieder huishoudelijke hulp

De Haagse gemeenteraad heeft de Wmo-plannen voor 2007 definitief vastgesteld. In deze plannen staat hoe de gemeente in 2007 de maatschappelijke ondersteuning gaat regelen op het gebied van welzijn, zorg en wonen. Haagse inwoners kunnen vanaf dan voor huishoudelijke hulp terecht bij de gemeente. Begin oktober start een publiekscampagne om inwoners te informeren over de veranderingen. Eind van het jaar gaat de gemeente in gesprek met de stad over de plannen na 2007.

De Wmo treedt op 1 januari 2007 in werking. Doel van de wet is dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen leven en wonen én kunnen meedoen in de samenleving. Het wordt voor inwoners eenvoudiger om hulp of ondersteuning te vragen. De gemeente wordt het 'loket' waar mensen terecht kunnen voor informatie en advies over de hulp en ondersteuning die zij kunnen krijgen. De gemeente kan bijvoorbeeld helpen bij het invullen van formulieren of het regelen van een maaltijdvoorziening. Wethouder Bert van Alphen: "Om zelfstandig te kunnen leven hebben sommige mensen hulp nodig, bijvoorbeeld bij de boodschappen of bij klusjes in huis. Als familie, bekenden of vrijwilligers die hulp bieden, kunnen mensen langer zelfstandig blijven wonen. Soms zijn mensen echter afhankelijk van professionele hulp. In die gevallen willen we het aanvragen van deze hulp zo eenvoudig mogelijk maken. Zo hoeven mensen niet onnodig bij verschillende organisaties of afdelingen aan te kloppen".

Huishoudelijke verzorging naar de gemeente
Inwoners die huishoudelijke verzorging willen aanvragen, kunnen vanaf
1 januari terecht bij de gemeente. De gemeente Den Haag gaat huishoudelijke verzorging zelf toewijzen en betalen. Wie huishoudelijke verzorging krijgt toegewezen, krijgt de keuze tussen concrete hulp of een eigen budget waarmee zorg kan worden ingekocht. Cliënten kunnen dan zelf kiezen uit meerdere aanbieders. Voor de uitvoering van de huishoudelijke verzorging maakt de gemeente binnenkort afspraken met zorgaanbieders. Bij toewijzing van een voorziening (zoals huishoudelijke verzorging) vraagt de gemeente een eigen bijdrage. Hierbij geldt grotendeels het huidige systeem van eigen bijdragen in de AWBZ.

Hagenaars die nog dit jaar een aanvraag willen doen, kunnen tot en met 31 december terecht bij het Centrum Indicatiestelling Zorg. Hagenaars die op 1 januari 2007 al een geldige indicatie hebben voor huishoudelijke verzorging op basis van de AWBZ, houden daar recht op tot maximaal een jaar na de inwerkingtreding van de Wmo (dus uiterlijk
1 januari 2008). Daarna wordt de indicatie opnieuw bekeken.

Informatie over de Wmo
Mensen met vragen op het gebied van maatschappelijke ondersteuning, kunnen vanaf 1 januari 2007 terecht op het stadsdeelkantoor. Hier staan teams met deskundige medewerkers klaar. Informatie over de Wmo is ook te krijgen via de website www.denhaag.nl/wmo en het Gemeentelijk Contact Centrum, 070 353 3000.

Publiekscampagne
Invoering van de Wmo raakt veel cliënten en organisaties. Begin oktober start de gemeente een publiekscampagne om Haagse inwoners en organisaties te informeren over de veranderingen. Huidige cliënten van huishoudelijke verzorging en ook mensen die nu een voorziening gehandicapten hebben, krijgen tijdig informatie over wat er precies voor hen gaat veranderen.

Eind 2006 gaat de gemeente uitgebreid in gesprek met cliënten, organisaties en experts over de toekomst van de Wmo in Den Haag.