Nederlandse Politiebond


Te veel IP- en IPAP-premie betaald over 2005?

Gepubliceerd: vrijdag 15 september 2006.

Sinds 29 december 2005 vervangt de WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen) de WAO. Onder de nieuwe wet vallen alle werknemers die sinds 1 januari 2004 arbeidsongeschikt zijn geworden. Toch is er over 2005 premie betaald voor aanvullende verzekeringen op de WAO. Is het mogelijk die IP-premie of IPAP-premie over 2005 terug te krijgen?

Het antwoord is nee. Waarom niet? Binnen de pensioenregeling voor werknemers bij
overheid en onderwijs is er een collectieve voorziening voor werknemers die arbeids- ongeschikt worden; het Invaliditeitspensioen (IP). Dit invaliditeitspensioen dekt onder andere het WAO-gat af.

De IP-premie die in 2005 betaald is, is gebruikt om de IP-uitkeringen te kunnen betalen die in 2005 zijn ingaan. Over 2005 is er dus geen sprake van premieteruggave of een forse premieverlaging van het IP.

IP Aanvullingsplan
De aanvullende verzekering van Loyalis, het IP Aanvullingsplan, sluit aan bij de collec- tieve pensioenregeling voor werknemers bij overheid en onderwijs. Het IP Aanvullings- plan is dus geen WAO-gatverzekering. Daarom vindt er ook geen verzekeringspremie- restitutie bij het IP Aanvullingsplan plaats.

Inmiddels zijn de pensioenregeling en de IPAP-verzekering van Loyalis aangepast aan de WIA.

Overname van deze informatie is toegestaan mits met bronvermelding. © 15 09 2006 NPB