Ingezonden persbericht

Eerste zorgvakantieboerderij opent deuren in Friesland Gastvrouw neemt tijdens vakantie zorg volledig uit handen

Lollum/Arum, 15 september 2006 - Tussen de Friese Elfstedentocht stadjes Bolsward, Franeker en Harlingen realiseren op dit moment ziekenverzorgster Lenie Bakker en haar man, veehouder Klaas Bakker, een speciale zorgvakantieboerderij. Op de boerderij Slachtehiem kunnen één of twee mindervalide mensen met hun familie vakantie vieren. Het bijzondere is dat alles in en om de boerderij rolstoeltoegankelijk is en dat de noodzakelijke zorg volledig door de gastvrouw wordt geregeld. Ook familie en vrienden die door het jaar heen vaak een flink deel van de dagelijkse zorgtaken op zich nemen, kunnen hierdoor van een totaal onbezorgde vakantie genieten.

De geboden combinatie van een onbezorgde vakantie op een actief Fries boerenbedrijf en de zekerheid van dagelijkse zorg door de gastvrouw wordt nog nergens anders in Nederland aangeboden. Lenie Bakker, de gastvrouw van Slachtehiem, is gediplomeerd ziekenverzorger en biedt de verpleegkundige zorg in zijn geheel aan. Momenteel wordt Slachtehiem nog gebouwd, maar vanaf december 2006 kunnen de eerste gasten met hun familie en/of vrienden worden ontvangen. Slachtenhiem biedt ruimte tot twintig personen.

De landelijk gelegen boerderij ligt aan het idyllische water van de Friese historische waterkering de Slachte. Veehouder Klaas Bakker houdt hier als vee melkkoeien, kalveren, schapen en kippen en toont dit graag aan zijn gasten. Ook werpt hij samen met hen enthousiast de hengels uit in de visrijke omgeving van Slachtehiem. Begin 2007 zal er ook op het eigen terrein aan het water vlak naast de oude Slachte kunnen worden gevist vanaf een vissteiger die toegankelijk is voor rolstoelen.

In de vakantieboerderij is op de eerste verdieping een gezellige huiskamer waar gasten door de lage dakramen een prachtig uitzicht hebben over het Friese landschap. Er is een personenlift en er zijn vier appartementen, waarvan één met plafondtilliftsysteem en een rolstoeltoegankelijke badkamer/toilet. Gasten kunnen zelfs genieten van een heerlijk bad. De aangepaste voorzieningen in dit recreatieproject zijn mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van Stichting De Stijgbeugel. Ook is er een recreatiezaal met een rolstoeltoegankelijk toilet. Op het eigen terrein kunnen de gasten met de rolstoel alle locaties betreden.

Slachtehiem richt zich op onbezorgde zorgvakanties voor mensen die met een zogenoemd persoonsgebonden budget (PGB) de eigen zorg kunnen inkopen, ook in hun vakantie. Er is een samenwerking met de organisatie Thuiszorg Zuidwest Friesland, zodat elke zorg kan worden geboden. Ook voor senioren die graag op vakantie willen, biedt Slachtehiem een goede, beschermde omgeving op een mooie landelijke locatie in Friesland.