Gemeente Hardenberg

Augustus 2006 - Zwartboek maakt indruk in Hardenberg

Zwartboek maakt indruk in Hardenberg

Mededeling, 14 september 2006

Het is stil, als de aanwezigen uit de grote filmzaal van de Voorveghter komen lopen. De film Zwartboek heeft indruk gemaakt. Zo'n driehonderd inwoners van de gemeente Hardenberg mochten afgelopen woensdag op uitnodiging van de gemeente en de ABN-Amro als één van de eersten in Nederland dit kunststuk van regisseur Paul Verhoeven bekijken.

Iedereen mocht afgelopen woensdagavond over de rode loper naar binnen. Spotlights en een horde fotografen en cameramensen completeren het gevoel van een premièreavond. Ook stonden bij de Voorveghter oude legervoertuigen opgesteld, onder meer van de heer Veltman uit Balkbrug, die met hetzelfde materiaal actief meedeed aan de opnames van Zwartboek in Den Haag. Het gezelschap bestaat vooral uit buurtbewoners van de opnamelocaties, mensen die op de een of andere manier hebben meegeholpen aan de opnames en natuurlijk de winnaars van de vijftig vrijkaartjes.

Jeeps

Rond 20.00 uur komen twee jeeps aangereden met daarin de twee sponsoren van de avond en hun echtgenotes: Bert en Anneke Meulman en Cor-Jan en Dianne Verkerk. Acteurs uit de Zwartboek blijken er niet te zijn. De organisatie van de première kreeg maandagmiddag te horen dat de cast het veel te druk heeft met mediaoptredens en een festival in het Canadese Toronto.

Trots

Aansluitend begint de filmvoorstelling. Iedereen is benieuwd. Wat zal er te zien zijn van de scènes, die in Hardenberg zijn gedraaid: de ontploffing van de boerderij aan de Jachthuisweg en de opnames op de Vilsterborg bij Gramsbergen? De eerstgenoemde zit onverwachts al in het begin van de film, terwijl de opnames op de Vilsterborg helemaal aan het einde van het verhaal te zien zijn. Hoewel er gezien de inhoud van de film geen reden voor is, klinkt in beide gevallen toch applaus voor de scènes. Hardenberg en Gramsbergen zijn trots op hun aandeel in film. Na afloop is het stil, als de aanwezigen de zaal verlaten. Zwartboek heeft indruk gemaakt.

Zwartboek is ook de komende weken ook nog te zien in de bioscoopzaal van theater de Voorveghter in Hardenberg.